Türkiye’nin en önemli turizm rotalarından biri, tüm dünyada ünlü Sümela ManastırıKayalıklarda restorasyon ve ıslah çalışmalarının tamamlanmasının ardından bazı kapalı ortamların hizmete açılmasıyla yeni turizm sezonu yoğun bir şekilde başladı.
Trabzon’un Maçka ilçesinde Karadağ’ın Altındere vadisinde 300 metre yükseklikte kayaların oyulmasıyla inşa edilen Sümela Manastırı, ziyaretçilerine doğa, tarih ve kültürü bir arada sunuyor.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan manastır, hem yenilenen yüzüyle hem de kayanın restorasyon ve ıslah çalışmaları sonrasında bazı kapalı odalarının hizmete açılmasıyla kültür ve doğa tutkunlarının Trabzon rehberinde ilk sıralarda yer alıyor.
Yeni turizm sezonuna tamamen başlayan ve ziyaretçi sayısı her geçen gün artan Sümela Manastırı, misafirlerine manzaranın yanı sıra trekking, dağ bisikleti ve foto safari gibi çeşitli olanaklar da sunuyor.
“Santa Varvara” olarak bilinen Aya Varvara kilisesiyle de dikkat çeken Sümela Manastırı, bölgedeki tarih, kültür ve doğa turizmine önemli katkı sağlıyor.
“YOĞUN İLGİ DEVAM EDİYOR”
İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan, Sümela Manastırı’nın ülkenin ve bölgenin en önemli turistik yerlerinden biri olduğunu söyledi.
Manastırın daha sezon başlamadan ilgi görmeye başladığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu: “Sümela Manastırı 2023 yılında 451 bin civarında ziyaretçiyi ağırladı. Her şey yolunda giderse 2024’ü bu rakamların üzerinde tamamlamayı bekliyoruz. Yılın ilk 4 ayında ziyaretçi sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artış görüyoruz” dedi.
Sümela Manastırı’na yoğun ilginin devam ettiğini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu: “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın hassas ve özverili çalışmaları sonucunda Sümela Manastırı’nın restorasyon çalışması yüzde 100 tamamlandı. Tabii büyük ilgi görüyor. ziyaretçilere tamamen açıldığında.”
Kapatılan bölümlerin bir kısmının açıldığını, bir kısmının ise bu yaz açılacağını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Fresklerin temizliği sürüyor. Mevsimsel ve coğrafi çalışma koşullarının zorluğu dikkate alınarak her dönemde çalışmaların yapılması mümkün olmadığından belirli zaman aralıklarına göre bu çalışmalar yapılıyor. Çalışmalar yaz aylarında yapılıyor. Yaz aylarında da Bakanlığımızın yetkili uzmanları fresklerin bulunduğu bölgede çalışmalarını sürdürüyor. “Sonuçta çok yoğun ve titiz bir çalışma.”
“2024 TURİZM SEZONUNUN DAHA YOĞUN OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”
Sümela Manastırı’nın yerli turistlerin yanı sıra Avrupalı turistlerin de ilgisini daha çok çektiğini belirten Erdoğan, şöyle konuştu: “Trabzon, Körfez ülkelerinden de yoğun ilgi gören bir destinasyon. Bu bağlamda Sümela Manastırı, farklı Avrupa ülkelerinden ve Körfez ülkelerinden turistlere ev sahipliği yapıyor. ” “O yapıyor” dedi.
Manastırın doğa turizmine katkısına dikkat çeken Erdoğan, şöyle konuştu: “Burası aynı zamanda bitki örtüsü ve yaban hayatı açısından ülkemizin en önemli milli parklarından biri olan Altındere Milli Parkı’nın da bulunduğu vadidir ve Coşandere şelaleleri de bulunmaktadır. Dinlenme yerleri ve doğa turizmi açısından zengin alanlar Sümela Manastırı’nı ziyaret ettikten sonra gelenler, “Milli park içindeki tesislerimizde doğa yürüyüşleri yapabilir, dinlenerek vakit geçirebilirler” dedi.
Yaz turizm sezonundan beklentilerinin yüksek olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu: “2024 turizm sezonunun çok daha yoğun geçeceğine inanıyoruz. Tüm ziyaretçilerimizi Sümela Manastırı ve Trabzon’a bekliyoruz.”