Geçmişi M.Ö. 3. yüzyıla kadar uzanan, zamanla yeni yapıların inşa edildiği ancak toprak altı zenginliği bozulmadan kalan bölgede, Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğü’nün izniyle Konuralp Müze Müdürlüğü başkanlığında arkeolojik çalışmalara başlandı. ve müzeler Düzce Belediyesi desteğiyle 2019 yılından itibaren 12 ay kesintisiz olarak devam ediyor.
Geçmişte depremler ve restorasyonlar nedeniyle tahrip edildiği ve değiştirildiği anlaşılan antik kentte kazı çalışmaları uzman ekipler tarafından yürütülüyor.
Antik tiyatro, surlar, su kemerleri ve Roma köprüsü gibi yapıların yer aldığı bölgede, tiyatro bölümünde yapılan kazılarda 2.000 yıllık olduğuna inanılan ve “yılan” olarak bilinen Medusa heykelinin başı ortaya çıkarıldı. “. Yunan mitolojisinde “gözünün içine bakanı taşa çeviren kızıl saçlı dişi canavar”, maske (yüz kalıbı), heykeller, grotesk figürler (antik Roma yapılarında bulunan tuhaf ve gülünç figürlerden oluşan süslemeler) ve tonozlar (tavan kaplamaları) bulunmuştur.
Manzaralı bölümün ortasında yapılan çalışmada Yunan mitolojik tanrısı Apollon, zafer tanrıçası ve avcı Akteon’un kabartma heykelleri bulunmuştur. Geçen yılın ikinci yarısında tiyatro yapısının büyük kısmının ortaya çıkarıldığı kazılarda, “Dionysos’un ibadet yerini” yansıtan aslan mozaiği ve Büyük İskender heykelinin başı arkeologları heyecanlandırmıştı.
Tiyatronun Doğu Roma döneminde amacı dışında kullanıldığı tespit edilmiş olsa da, özellikle Osmanlı döneminden itibaren yerleşim alanı olarak da kullanıldığı yapılan kazılardan anlaşılmıştır. Buna rağmen büyük ölçüde sağlam bir şekilde ortaya çıkarılan tiyatro, sadece Bithynia bölgesinin değil, Anadolu’nun da en iyi korunmuş tiyatrolarından biridir.
Antik tiyatronun yarım daire şeklindeki basamakları, aslan pençesi figürleriyle süslenmiş basamakları, kemerli geçitleri ve halk arasında “40 basamak” olarak bilinen 100 metre uzunluğunda ve 74 metre genişliğindeki sahne kısmı günümüze kadar ulaşabilmiştir.
Düzce Belediyesi’nin sağladığı personel ve ekipman dahil 10 arkeolog ve 60 kişinin desteğiyle 5 yıldır 12 ay boyunca aralıksız devam eden çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanarak antik kentin restorasyonuna başlanması bekleniyor. başlamalı.
Müze Müdürü Konuralp İhsan Arslan, antik tiyatronun 3 kata yayılan 3 kavayadan (oturma bölümünden) oluştuğunu ve 50 metre uzunluğunda bir sahneye sahip olduğunu söyledi.
Tespit edilen ve hasarlı olduğu tespit edilen bazı alanlarda restorasyon çalışması yapılacağını belirten Arslan, şöyle konuştu: “Merkezdeki mağara basamak taşlarının kaldırıldığını tespit ettik. Restorasyon sırasında bunların tekrar onarılmasını bekliyoruz. Turizme açılması için çok değerli ve önemli eserler bulduk. Tiyatronun kazıları da iyi gidiyor.” “Kazıları 2024 yılına kadar bitirmeyi planlıyoruz.” dedi.
Kazılarda ortaya çıkan buluntuların hikayeye ışık tuttuğunu belirten Arslan, şöyle devam etti:
“Kazı alanında bulunan buluntulardan biri olan, özellikle tiyatronun üst kısmındaki Apollon heykeli ve İskender büstü bizi çok duygulandırdı. Daha sonra üst kısımda kazılar ilerledikçe bir odaya ulaştık. Orada özel olarak bu odanın zemininde bulunan aslan mozaiğini keşfettik. Mozaiğin, mükemmel bir işçilikle yapılan restorasyonu, tiyatroyla birlikte “Turizme açılmasını bekliyoruz”.
Düzce Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Burçin Sarıcan, bölgenin koruma açısından Anadolu coğrafyasının en değerli tiyatrolarından biri olarak kabul edildiğini söyledi.
Tiyatroda Roma dönemine ait tüm güzelliklerin görülebildiğini belirten Sarıcan, şöyle konuştu: “Belediye Başkanımız Faruk Özlü şöyle dedi: ‘Tarihe not alalım.’ Birçok güzel eseri dünya mirasına kazandırdık. Düzce Belediyesi buranın doğal güzelliklerinin aydınlatılması ve çevresinin düzenlenmesine destek vermesinin yanı sıra 50-60 kişi ve ekipman desteği de sağladı. Tarihe yansıyacak ışık tiyatrosuna “Çok büyük bir mutluluk. Hem ülkemiz adına hem de dünya mirasına kattığımız bu güzel eserden dolayı mutluyuz” dedi.
Yüzde 85’i tamamlanan çalışmaların ardından restorasyon aşamasına geçileceği bilgisini paylaşan Sarıcan, şöyle konuştu: “Restorasyon projesi tamamlanmak üzere, dolayısıyla çalışmalarımız hızla ilerliyor. Dolayısıyla bu muhteşem esere hep birlikte bakacağız. “