Yol hipnozu araç kullanırken yola odaklanır ve zaman algısını kaybeder. Bazen sürücüler yola odaklandıklarında hızlarına bağlı olarak düzlüklerde hipnotik bir duruma girebiliyorlar. Bazen bu tür olaylar kazalara yol açmasa da sürücüler açısından bu durumun pek de parlak olmadığını söylemek gerekiyor.
Hipnoz sürecinde insanlar kendilerini otomatik pilottaymış gibi hissetseler de bu durumun pek de güvenilir olmadığını belirtmek gerekir.
Sürekli yola bakan sürücüler bazen yaptıkları yolculuğun bazı aşamalarını unutabiliyor. Aracın göstergelerine baktığınızda bile bu işlemi unutmanız mümkün olabilir.
Genel olarak sürücülerin dikkati yalnız seyahat ederken daha fazla dağılabilir. Yorgunluk söz konusu olduğunda hipnozu deneyimleme şansı daha fazla olabilir. Buna rağmen kişiler çok yorgun olmadıkları zamanlarda bile hipnozu deneyimleyebilirler.
Bazen hipnozla yolculuk yapsanız bile ulaşım olaysız bir şekilde yapılabilmektedir. Buna rağmen hipnozun korkutucu ve riskli bir durum olduğu söylenebilir.
YOL HİPNOZU NASIL ÖNLENİR?
Mümkün olduğunca gündüz saatlerinde araç sürün.
Otoyol yolculuğuna çıkmadan önce en az 6-8 saat uyuyun.
Sakız, şeker ve benzeri kullanışlı atıştırmalıklarla hipnotik etkiden uzak durun.
İki saati aşmayan yolculuklarda mola verin.
Müzik ve radyo yayınlarını dinleyerek hipnotize olmaktan kaçının.
Araç ortamını mümkün olduğu kadar serin tutun ve sıcak ortamlardan uzak durun.
Oturma pozisyonunuza dikkat edin ve uykuya yatkın pozisyonlardan kaçının.
Su, alkolsüz içecekler ve farklı içecek türleriyle birlikte bol miktarda sıvı tüketin.