Ulu Cami ve Divriği Hastanesi 40 bine yakın kişiyi ağırladı

İnanç ve tarih turizmi açısından önemli bir eser olarak kabul edilen 796 yıllık Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, tarihinin en kapsamlı restorasyonunun ardından kapılarını ziyaretçilere açtı. Avrupalı ​​bilim adamlarının “Anadolu’nun Elhamra’sı” olarak tanımladığı Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, mimarisiyle dikkat çekiyor.

Divriği Ulu Cami İmamı Hatibi ve gönüllü rehber Nail Ayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Divriği Ulu Cami ve Darüşşifasının o dönemde karı koca tarafından birbirine bitişik olarak inşa edilen tek eser olduğunu söyledi. Eserin, 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan ilk anıtsal eser olduğunu hatırlatan Ayan, şöyle konuştu: “Çalışmamızın en eksiksiz restorasyonu, geçtiğimiz dönemde gerçekleştirilen restorasyondu. Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün başarılı bir şekilde çalışmasının gelecek nesillere hak ettiği şekilde bırakılmasını temenni ediyoruz” dedi.

“SLOGAMIZ GÖRMEDEN ÖLMEYİN”

Eserin ziyaretçi akınına uğradığını belirten Ayan, “Bu eserle ilgili söylenecek çok şey var ama bizim düsturumuz ‘görmeden ölmeyin’.” dedi. Ayan, ziyaretçilerin ilgisinden memnun olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“Ağırlıklı olarak ulusal ziyaretçilerimiz var. 40 bin ziyaretçinin 35 bin civarında Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen yerli misafirlerimiz var. Yabancılar arasında ilk sırada Almanlar, ikinci sırada Japonlar, ardından İtalyanlar ve Fransızlar geliyor. Dünyanın çeşitli yerlerinden ziyaretçilerimiz var Restorasyon öncesi durumuna sadık kaldı 1930 Erzincan depreminden sonra dönme özelliğini kaybeden hastane bölümünün denge sütunu olan her bir taş titizlikle eşleştirilerek restorasyon gerçekleştirildi. Yaklaşık 85 yıldır hastanede akustik için yapılan havuzdan akan suyun sesi eşliğinde hastalar izolasyon odalarında yatarak tedavi edilebiliyordu.

Ankara’dan Divriği’ye gelen Zuhal Gözüüçük, dantel işlemeli Divriği Ulu Cami ve Darüşşifasını çok beğendiğini, mutlaka görülmesi gereken bir yer olduğunu söyledi.

“ANADOLU’NUN EL HAMRASI”

Anadolu beyliklerinden Mengücekoğulları döneminde hükümdar Süleyman Şah oğlu Ahmed Şah tarafından 1228 yılında yaptırılan Divriği Ulu Cami, 1280 metrekarelik alan üzerinde yer almakta olup, Sultan Süleyman Şah’ın yaptırdığı Darüşşifa Camisi’nin bitişiğindedir. Behram Şah’ın aynı yıl kızı olan Melike Turan Melek, 768 metrekarelik alan üzerinde yer alıyor.

İspanya’nın Granada kentindeki İslam mimarisinin en önemli eserlerinden biri olan Elhamra Sarayı’na benzemesi nedeniyle Avrupalı ​​bilim adamları tarafından “Anadolu’nun Elhamra’sı” olarak değerlendirilen eser, mimari yapısıyla başta sanat tarihçileri olmak üzere mimar ve mühendisleri etkiliyor. Darüşşifa Taç Kapısı, caminin Kuzey ve Batı Taç Kapısı ve Şah Mahfili Taç Kapısı kendine has süslemeleriyle göz kamaştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir