Karagöz ve Hacivat’ın şehri Bursa

Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olan Bursa, doğasıyla, havasıyla, suyuyla ve leziz yemekleriyle ünlü… Tatlı kavgalarıyla gönüllerimizi kazanan Karagöz ve Hacivat’ın yaşadığı şehir olarak bilinen Bursa, aynı zamanda Türk edebiyatının da başkenti. kültür ve sanat… Tarih boyunca büyük göçlere konu olmuştur. Ev sahibi şehrin mutfağı zenginleşti. Bursa denilince akla İskender kebabı gelse de şehirde onlarca lezzet mevcut. Gelin bu kadim şehrin lezzetlerinin izini birlikte sürelim.

19. YÜZYILDA YAYINLANMIŞTIR
Bursa bölgesinin en meşhur kebabı olan İskender, ülkemizin her yerine yayılan bir lezzettir. İlk kez 1867 yılında Kayhan Çarşısı’nda başlayan bu efsane lezzet, adını 19. yüzyılın sonlarında Osmanlı İmparatorluğu’nun Bursa’sında yaşayan mucidi İskender Efendi’den alıyor. Aslında ana malzemesi döner olsa da İskender’i İskender yapan şey, tereyağı, üstündeki domates sosu, yanındaki yoğurt ve altındaki yağlı pide parçalarıdır. İskender eti diğer döner etlerine benzemez. İskender kebabının eti Uludağ kekiğiyle beslenen koçlardan elde ediliyor.

EVLİYA ÇELEBİ DE ANLATTI
Tarihi Kayhan Çarşısı’nda döner kebabına alternatif olarak ortaya çıkan pideli köfte, geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanan sadece Bursa’da üretiliyor. Bu köfteler Doğu’da hazırlanan şişlerden farklıdır. Çünkü yemekte neredeyse hiç baharat yok. Evliya Çelebi’nin de bahsettiği pide kebap geleneği yüzyıllardır devam ederek Bursa mutfak kültürünün en önemli yemekleri arasında yerini almıştır. Anadolu’da yaygın olan tarhana çorbası, Bursa’nın ova ve dağlık bölgelerinde de birkaç farklı ilaveyle hazırlanıyor. Geleneksel Bursa mutfağında önemli bir yer tutan bu lezzetin bir diğer adı da “Sütlü Tarhana”dır. Bu çorbada; İçeriğinde domates, yeşil biber, un, nohut, bulgur, tuz ve diğer bölgelerde üretilen tarhana çorbalarından farklı olarak süt bulunmaktadır. Süt 4 gün bekletilip ekşimeye bırakılır ve çorbaya eklenir.

ULUDAĞ’DAN ETEĞİNDEN
Geleneksel Bursa mutfağının leziz hamur işlerinden biri olan bu tatlının bir diğer adı da milföy böreğidir. Un, tuz ve su ile hazırlanan kısa hamurlu hamur işleri genellikle birkaç kişi tarafından yufka şeklinde bir tabaka üzerinde elle açılır. Uludağ eteğinde yetişen haşhaş otu ve süzme peynir, iç malzemesi olarak hamurun içine eklenip yayılır. Yufka hamuru bir ambalaja sarılıp katlanır ve tepsinin ortasından başlayarak daire şeklinde düzenlenir. Böreğin üzerine yöresel Bursa zeytinyağı dökülüp taş fırınlarda pişiriliyor. Fırınlandıktan sonra servise hazır hale getirilen bu lezzeti Bursa’daki bazı fırın ve pastanelerde bulabilirsiniz.

KOLON HELVASI BU MÜMKÜN MÜ?
Bursa’nın en önemli ve lezzetli tatlılarından biri de Bursa Helvasıdır. Kıvamı ustalık isteyen bu tatlının hazırlanışı sırasında öncelikle un ve tereyağı bir tencerede kavrulur. Daha sonra süt kaynatılarak kavrulmuş un ve tereyağına ilave edilip karıştırılır. Piştikten sonra servise hazır hale gelir. Bursa’daki birçok restoranda bulabileceğiniz Balkan kökenli bu leziz tatlı, Bursalıların vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer alıyor.

KESTANELİ LOKUM
Uludağ eteklerinde yetişen ve Bursa’nın simgesi olan kestanelerden yapılan pek çok yemek ve tatlı, Bursa mutfağında mevcuttur. Bunlardan biri de Bursa’ya özgü kestaneli pilavdır. Çeşitli kuruyemişlerin eklenmesiyle hazırlanan bu lezzet için öncelikle kestaneler haşlanır, kabukları soyulur ve dinlenmeye bırakılır. Bir tencere pirincin içerisine zeytinyağı ile sotelenmiş çam fıstığı, soğan ve havuçları ekleyin. Son olarak kuş üzümü, baharatlar ve tereyağıyla karıştırılan karışıma soyulmuş kestaneler ve et suyu ilave edilerek pişmeye bırakılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir