Artık pek çok gezgin aşırı turizm sorunlarına katkıda bulunmaktan kaçınmak istiyor ve hâlâ yararlanabilecekleri alternatif destinasyonlar arıyor.
Aşırı turizm, salgın sonrası seyahat toparlanmasından bu yana Avrupa destinasyonlarını rahatsız etse de, düşük maliyetli uçuşlar ve gelişen kruvaziyer endüstrisi nedeniyle daha da kötüleşmeye devam ediyor.
Bir zamanlar altın bir fırsat olarak görülen dijital göçebe vizelerinin popülaritesi, yabancı işçilerin yerel sakinleri cezalandırması, soylulaştırmayı tetiklemesi ve yerel hizmetleri zorlamasıyla tersine döndü.
Kontrol dışı ziyaretçi sayısının etkilerini hafifletmek için bu yıl turist vergilerinden selfie yasaklarına kadar pek çok yeni düzenleme getirildi.
Bir zamanlar dijital göçebeleri memnuniyetle karşılayan bazı yerler teşvikleri ortadan kaldırdı. Bunlardan biri Portekiz.
Portekiz artık %20’lik sabit bir gelir vergisi oranı sağlayan vergi mukimliği (NHR) sunmuyor.
Pek çok destinasyonda aşırı turizme karşı alınan önlemlerin yeterince etkili olmadığı ortaya çıktı. Bu yıl, Balear Adaları’ndan Venedik’e kadar Avrupa’nın her yerinde yaşayanlar, sürdürülemez turist sayılarını protesto etti.
Buna cevaben pek çok gezgin, ekonomiye ve bölge sakinlerine hala fayda sağlayabilecekleri alternatif destinasyonlar arayarak aşırı turizme neden olmaktan kaçınmak istiyor.
İşte Avrupa’da turistleri ve dijital göçebeleri coşkuyla karşılayan yerler.
Extremadura, 15.000 Euro’luk hibe ile dijital göçebelerin ilgisini çekiyor
Portekiz sınırındaki İspanyol özerk topluluğu Extremadura, yemyeşil doğa rezervlerine, vahşi dağ sıralarına ve Roma kalıntılarıyla dolu bir başkente ev sahipliği yapmasına rağmen İspanya’nın en az ziyaret edilen bölgelerinden biridir.
Bu yıl bölgesel hükümet, dijital göçebelere bölgeye taşınmaları için 15.000 avroya kadar para vermeye başladı.
Özerk topluluk, İspanya’nın en az nüfuslu ve en az gelişmiş bölgelerinden biridir. Ülkedeki kişi başına en düşük gayri safi yurtiçi hasıladan (GSYH) birine ve %11,9 olan ulusal ortalamaya kıyasla %17,6 ile en yüksek işsizlik oranlarından birine sahiptir.
Hem nüfusu hem de ekonomiyi desteklemek amacıyla Extremaduran yetkilileri, 200 uzaktan çalışanın ve dijital göçebenin bölgeye taşınmasına yardımcı olmak üzere 2 milyon Euro tahsis etti.
Kimlerin uygun olduğu ve nasıl başvurulacağı hakkında daha fazla bilgi edinin. buradan alabilirsin.
İspanyol kırsal toplulukları dijital göçebeler tarafından “yeniden canlandırılıyor”
Nüfusun azalması, özellikle genç nesillerin büyük şehirlere göç etmesi nedeniyle birçok küçük İspanyol köy ve kasabasının hayatta kalmasını tehdit ediyor.
Birlikte yaşama deneyimi Rooral’ın kurucusu Juan Barbed, Euronews Travel’a şunları söyledi: “İspanya, Avrupa’da en büyük demografik uçuruma sahip ülkelerden biri. Köylerimizin yarısı, sanki son aşamadaymış gibi ölüyor.”
Kendisi ve kurucu ortağı Ana Amrein, uzaktaki çalışanları barındırmak için demografik düşüş yaşayan küçük köylerle çalışan bir dernek kurdu.
Rooral’ın artık Endülüs’teki Benarraba köyünde kalıcı bir üssü var ve bölge sakinleri yeni gelenlerden memnun olduklarını söylüyor.
İspanyol köyleri turistleri şehirlerden uzaklaştırmak istiyor
İspanya’nın kırsal köyleri de turistleri sıcak şehirlerden ve kalabalık kıyılardan uzaklaştırmaya çalışıyor.
Los Pueblos Mas Bonitos de España, mimarisi, kültürel mirası ve yeşil alanlarıyla ünlü, İspanya’nın en güzel 116 köy ve kasabasının birleşimidir.
Bunların arasında Zaragoza ilindeki kireçtaşı vadisinde bulunan Anento da var.
On yıl önce köyün sadece 100 sakini vardı ve yılda 2.000 ziyaretçiyi ağırlıyordu. Kobalt renkli doğal kaynağına ve göz alıcı Gotik kilisesine artık her yıl yaklaşık 45.000 turist geliyor.
114 nüfuslu Libros köyü, kitap anlamına gelen adını kullanarak kendisini İspanya’nın edebiyat başkenti olarak adlandırıyor.
İspanyol bir yazarın sosyal medyada paylaştığı ve köyde neden kütüphane bulunmadığını soran bir mesaj, dünyanın dört bir yanından Libros’a 50.000’den fazla kitabın bağışlanmasına yol açtı.
Halen otel-kütüphane inşaatı ve 1956 yılında çalışmalarına ara verilen eski maden sahasının yeniden geliştirilmesi planlanmaktadır.
Kasabanın sokaklarına ünlü yazarların isimleri veriliyor ve kitaplardan alıntılarla sokak lambalarının yer aldığı bir edebiyat caddesi oluşturulması planlanıyor.
Grönland turizmi canlandırmak için yeni havalimanı açıyor
Grönland, başkentte yeni bir havaalanı açarak artan sayıda turisti ağırlamak istiyor.
Başkent Nuuk’ta 1 Aralık’ta hizmete giren havalimanı, şehri ülkedeki hemen hemen tüm şehirlere ve bazı uluslararası destinasyonlara bağlayan güzergahlar sunuyor.
Kuzeyin popüler şehri Ilulissat’ta da 2026 yılında ikinci bir uluslararası uçak pistinin inşa edilmesi planlanıyor.
Grönland yıl boyunca turizmi artırmaya çalışıyor. Yaz aylarında ziyaretçiler macera sporları ve yaban hayatı turizmi için ülkeye akın ederken, soğuk ve karanlık kış aylarında seyahati teşvik etmek daha zor olabiliyor.
Gün ışığı kulübeleri ve eskimo kulübeleri gibi yapılar, muhteşem astronomik deneyimler arayışında olan ücra kuzey bölgelerine ziyaretçi çekmek için ortaya çıkıyor.
“Bazı şehirlerde seni istemiyorlar ama Romanya’da seni seviyoruz”
Bu yıl Romanya Schengen bölgesine katılarak serbest seyahat bölgesi içinden varışları daha kolay ve hızlı hale getirdi.
Bu gelişme, ülkenin ve turizm işletmecilerinin ziyaretçi sayısını artırma çabalarıyla örtüştü.
Ülkeyi gezginlerin radarına sokmak için çeşitli kampanyalar başlatıldı. Bunlardan biri de müzik severleri Temmuz 2025’te Electric Castle festivaline davet eden bir girişim olan TouristGo.ro.
Etkinlik organizatörleri yayınlanan bir tanıtım videosunda, Romanya’ya turist göndererek İspanya’nın aşırı turizmle mücadele etmesine yardımcı olmaya çalıştıklarını söylüyorlar.
Web sitelerinde yer alan sloganlar, “Bazı şehirlerde sizi istemiyor ama Romanya’da sizi seviyoruz” ve “Bazı yerler çok ziyaretçiyle boğuşuyor, bazıları ilgiyi seviyor” ifadeleriyle hedef kitleye yani turistlere hitap ediyordu.
Kampanya kapsamında sitede ayrıca Romanya’da görülecek, yapılacak ve yenilecek yerler hakkında birçok ipucu da paylaşılıyor.