Roma döneminde Paphlagonia bölgesinin başkenti olan Pompeiopolis’te 2006 yılında başlayan kazılara Doç. Dr. Mevlüt Eliuşuk başkanlığında gerçekleşiyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında geçen yıl kazılarda büyük ilerleme kaydedildi. 2012 yılında başlayan tiyatro ve bitişiğindeki odeon (konser salonu) alanında geçen yıl başlayan kazı çalışmaları tamamlandı. Bu kazılarda ayrıca iki adet Afrodit heykeli de bulunmuştur.
Roma villasından çıkarılan mozaiklerin yeniden yerleştirildiği kazı çalışmalarına yaza kadar ara verildi. Binaların, turistik güzergahların ve restore edilen yapıların kabul edilmesiyle antik kentin 2025 yılı sonuna kadar harabe statüsüne ulaşması bekleniyor.
Harabeler, tarih öncesi çağlardan günümüze kadar ayakta kalan uygarlıkların sosyal, bilimsel, sanatsal ve arkeolojik açıdan dikkate değer alanları olarak tanımlanmaktadır. Doç. Dr. Mevlüt Eliuşuk, 2024 yılında uzun süreli bir kazı sezonunu yaşayacaklarını söyledi.
Kazı çalışmalarına 15 Mayıs’ta başladıklarını ve yılbaşından itibaren sezonu tamamladıklarını belirten Eliuşuk, şöyle konuştu: “Pompei’de kazılar bu kadar uzun süredir devam ediyor, belki de tarihinde ilk kez. Bunlardan üç farklı alan Roma villası Pompeiopolis için çok önemli bir yapıdır.” “Mevcut haliyle 2 bin metrekarelik alanı kapsıyor, arkeolojik veriler ve bilimsel çalışmalar ışığında belki de Anadolu’nun en büyük üç villasından biri.” dedi.
“2024, 2025 İÇİN BİZE ÇOK UMUT VERİYOR”
Pompeiopolis’in pek bilinen bir kent olmadığını ancak son dönemde yapılan arkeolojik çalışmaların bölge ve Anadolu arkeolojisi açısından önemini ortaya koyduğunu belirten Eliuşuk, şöyle devam etti:
“2024 yılı kazıları ağırlıklı olarak kamu binaları ile devam etti. 2024 yılı bizim için mükemmel bir yıl oldu diyebilirim. Yani 2006 yılından bu yana Pompeiopolis’te düzenli kazılar yapılıyor. Yaptığımız çalışmaların toplamına bakacak olursak 2024 yılında tamamladığımız kentteki arkeolojik çalışmaların bu yıl neredeyse yüzde 40’ını gerçekleştirdik.” Bu konuda ekibimi tebrik etmeliyim. Gerçekten harika bir iş çıkardılar. Personelimiz, akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizle bir araya geldik. “Uzun vadeli, sorunsuz ve sorunsuz çalışmaların yapıldığı bir yıl oldu. Bu nedenle 2024, 2025 için bize çok güveniyor.”
Arkeolojik kazıların sadece bilimsel amaçlı yapılmadığını, kazılan alanların turizm destinasyonu haline getirildiğini vurgulayan Eliuşuk, şöyle konuştu: “Geçen yıl önemli yapılar ortaya çıkarıldı. 2025 yılında bunlara bir yenisini eklemeyi planlıyoruz. Bu nedenle şehrin 2025 yılı sonuna kadar ören yeri statüsüne ulaşmasını hedefliyoruz. Verilen desteğin Kastamonu’yu insanların yaşadığı önemli bir destinasyon alanına döndüreceğine inancımız tam. Görmek isteyecekler ve 15 Mayıs civarında yeniden çalışmaya başlamayı hedefliyoruz.” dedi.