Nemrut Dağı’na nasıl gidilir?
Adıyaman Havalimanı’na 68 kilometre uzaklıkta bulunan dağda ulaşım sorunu bulunmuyor. Kahta İlçesi, Adıyaman iline yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Nemrut Dağı’na özel araçla kolaylıkla ulaşılabilir. Kahta üzerinden otobüs seferleri bulunmaktadır. Bu geziler düzenli olarak yapılıyor. Özel firmalar yerli ve yabancı turistlere özel turlar düzenlemektedir.
Nemrut Dağı nerede?
Havalimanından uçuş olmaması durumunda otobüs seferleri ve Kahta Adası turları düzenlenmektedir. Özel araçla Nemrut Dağı’na ulaşmak için İstanbul-Ankara-Malatya yolu kullanılabilir. Malatya yolu üzerinden Nemrut Dağı’na özel araçlarla gitmek mümkündür. Güneyden ulaşım için Adıyaman rotasını kullanabilirsiniz. Özel araç, kiralık araç, transfer hizmeti ve otobüs ile ulaşım oldukça kolaydır. Her türlü ulaşım mevcuttur.
Nemrut Dağı hakkında bilinmesi gerekenler
Nemrut Dağı sadece tarihi dokusuyla ünlü bir dağ değil. Doğal güzellikleri ile dikkat çeken ve insanlara huzur getiren doğal bir yapıya sahiptir. Nemrut’ta özellikle gün doğumu ve gün batımı farklıdır. Arsemia Antik Kenti, Nemrut Dağı Milli Parkı, Cendere Köprüsü ve bu dağın üzerinde yer alan Kahta Kalesi görülmeye değer yerlerdir. Doğal antik yapısı ve özel parklarıyla turistlerin ilgi odağı haline geldi. Anadolu’da gün doğumu ve gün batımı en iyi bu dağdan izlenir.
Dağ koruma altındaki tarihi alanın özelliği ön plana çıkıyor. Dağın tarihi özellikleri 1881 yılından itibaren yapılan kazılarda ön plana çıkmaktadır. 1881 yılında Charkler Sester (Mühendis) tarafından keşfedilen Nemrut Dağı’nın tarihi alanı UNESCO’nun koruması altındadır. Yapılan kazılar sonucunda bu bölgenin Kommagene uygarlığına ait olduğu tespit edildi. Kral I. Antiochus tarafından Nemrut Dağı’nda yaptırılan yerleşim günümüze kadar gelmiştir.
Kahta Kalesi Kommagene uygarlığının miraslarından biridir. Memlük padişahı tarafından onarılan kalede çarşı, su yolu, hapishane gibi bir kalede olması gereken tüm bölümler bulunuyor.
Ülkemizin ve dünyanın en önemli tarihi bölgelerinden biri olan Nemrut Dağı, Hz.İbrahim’in zamanında yaşayan zalim kral Nemrut adıyla anılan Hz. Ancak kalıntılar Komagene krallığına aittir. Özellikle gerçek boyutlu insan kafası heykelleri dünyanın ilgisini çekti. Bu heykellerin yanı sıra dağdaki aslan heykeli de dikkat çekiyor. Yapılan kazılardan antik kentin kalıntılarının Yunan mitolojisindeki Komagene uygarlığından etkilendiği anlaşılıyor. Ayrıca kazılarda Yunan mitolojisinden heykeller de bulunmuştur.
Nemrut Krater Gölü, Van Gölü yakınında bulunan bir göldür. Nemrut Dağı ile hiçbir bağlantısı yoktur. Birçok turist Nemrut Krater Gölü’nün Nemrut Dağı yakınında olduğunu düşünüyor.