Şehir her yıl dünyanın her yerinden misafirleri ağırlıyor; Doğal güzellikleri ve kaliteli tesislerinin yanı sıra tarihi dokusuyla da başlıca kültür turizmi destinasyonları arasında yer alıyor. Geçmişte ev sahipliği yaptığı medeniyetler sayesinde zengin bir tarihi varlığa sahip olan bölgenin kültürel mirasını ortaya çıkarmak, korumak ve onarmak amacıyla kapsamlı arkeolojik çalışmalar yapılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Türk ve yabancı bilim kurulları ile müze yönetimleri tarafından yürütülen kazılarda bulunan buluntular müze envanterine kaydediliyor.
2024 YILINDA 28 ALANDA ARKEOLOJİK ÇALIŞMALAR YAPILDI
İl Kültür ve Turizm Müdürü Candemir Zoroğlu, 2024 yılının Antalya’da arkeolojik çalışmalar açısından verimli geçeceğini söyledi.
Geleceğe Miras projesi kapsamında önemli çalışmalara imza atıldığını belirten Zoroğlu, Side, Syedra, Sillyon, Olympos ve Phaselis başta olmak üzere birçok antik kentte yoğun kazı, restorasyon, bakım, onarım ve düzenleme çalışmalarının yürütüldüğünü kaydetti. Geçen yıl 28 yerde çalışma yürütüldüğünü vurgulayan Zoroğlu, şöyle konuştu: “Bakanlığımızın eşi benzeri olmayan desteğiyle 3’ü su altı, 25’i cumhurbaşkanının belirlediği olmak üzere 28 alanda çalışma gerçekleştirdik. Bu alanların kazısı, restorasyonu ve tanıtımı konusunda Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı ve Valiliğimiz ile birlikte çalışıyoruz.” dedi.
Antalya’nın sürdürülebilir turizmin başkenti olması arzusunu dile getiren Zoroğlu, şöyle konuştu: “Bakanlığımız 2024 yılında sadece arkeolojik alanlarda yaptığımız kazılar için 500 milyon liralık ödenek aktardı. Bunun katmanlı bir çalışma olduğunu söyleyebiliriz. kayıt.” dedi.
“NİTELİKLİ VE DEĞERLİ ESERLER KEŞFEDİLDİ”“
Geçen yıl yapılan kazılarda bulunan eserlerin 886’sının envanter amaçlı olduğunu belirten Zoroğlu, bu eserlerin 527’sinin Side Müzesi’nde, diğerlerinin ise Antalya, Alanya ve Demre Arkeoloji müzelerinde bulunduğunu kaydetti. Kazılarda en kaliteli ve değerli eserlerin ortaya çıkarıldığını vurgulayan Zoroğlu, şöyle devam etti:
“Örneğin Myra-Andriake’de bulunan millefiori cam işleme tekniği kullanılarak yapılan binaların iç mekanlarına yönelik dekoratif paneller, dünyada ender ve kaliteli bir kültür varlığı haline gelmiştir. Phaselis Antik Kenti’nde çalışırken, güzel bir arkaik Liman Caddesi’nde bulunan uygarlık gerçekten şaşırtıcı ve Akdeniz coğrafyasının tarihi doğasını değiştiren buluntulardan biridir.
Zoroğlu, Phaselis’te bulunan bu buluntuların Apollon’a adandığı düşünülen bir sunak ve küçük adak heykelleri olduğunu belirtti. Side Antik Kenti’nde önemli kazı, restorasyon ve çevre düzenlemesi yapıldığını belirten Zoroğlu, şöyle konuştu: “Side Müzesi’ni ziyaretçilere açtık. Yeni eserler sergisi çok güzeldi. Syedra’da 1950’lerde çok değerli bir mozaik vardı. Alanya.Saat 2-3’te neredeyse tamamı ayakta duran bir zeytinyağı laboratuvarı bulundu. Çalışma devam ediyor. Aziz Nikolaos Kilisesi’nin içerisinde değerli bir lahit bulundu.” dedi.
Zoroğlu, Side’deki mitolojik ilham perisi Kalliope’nin tasvir edildiği mozaik zemin ile Aspendos’taki 2 bin yıllık Zeus ve Afrodit heykellerinin tarihe yön veren önemli buluntular arasında yer aldığını söyledi.
Bölgenin çok geniş bir kültürel mirasa sahip olduğunu vurgulayan Zoroğlu, kentte kapsamlı çalışmaların bu yıl da devam edeceğini sözlerine ekledi.