Antik dönemde “Troas” olarak adlandırılan bölgenin, Yunanistan’ın Midilli Adası’na bakan güney ucunda, volkanik bir tepenin üst ve yamaçlarını kapsayan alanda kurulan kent, yüzyıllar boyunca sürekli olarak birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.
“Assos Antik Kenti”İlk olarak 1800 yılında Amerikalı arkeologlar tarafından yürütülen kazılar, uzun bir aradan sonra 1981 yılında yeniden başlatıldı. Bölgede 44 yıldır Türk bilim insanları tarafından kazılar yapılıyor.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı. Dr. Nurettin Arslan, kazıların Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ve İÇDAŞ ana himayesinde devam edeceğini söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2024 yılında başlattığı Geleceğe Miras projesi kapsamında Assos’ta en uzun kazı sezonunu tamamladığını iddia eden Arslan, kazılara aralık ayı sonuna kadar devam edeceklerini söyledi.
Assos’ta bu süreçte kentin farklı yerlerinde kazılar yapıldığını ve önemli buluntulara ulaşıldığının altını çizen Prof. Arslan, şunları söyledi: “Bunlardan ilki Athena tapınağında bulundu. Akropoldeki bu alanın kullanımına ilişkin araştırma yapıldı ve bu araştırma sırasında caminin hemen arkasında erken Osmanlı dönemine ait küçük bir hamam bulundu. Bu banyonun özelliği hem ‘cehennem’ dediğimiz alt kısımdaki ısıtma sistemi hem de su kullanımıdır.” “Tüm bu teknik konuları çok iyi anlamamızı sağlayan bir örnek. Kazılan hamamın özellikle erken dönem Osmanlı mimarisinin küçük ama iyi korunmuş bir örneği olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.
Nurettin Arslan, başta soyunma odası olmak üzere banyo zemininde kullanılan bir mermer parçasının bilim dünyası açısından ayrı bir öneme sahip olduğuna dikkat çekti.
Bu mimari eserde kitabenin bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Arslan, şöyle devam etti:
“Bu yazıt MS 480 yılına kadar uzanır ve İmparator Zeno’nun saltanat dönemine rastlar. Yazıtta anlatılanlar arasında vergilendirme ve mali yönetim, adli uygulamalar, kentsel ve kırsal düzenlemeler, arazi mülkiyeti ve yönetimi ile vergilendirme ve mali yönetim hakkında pek çok bilgi bulunmaktadır. Bu yazıtın tahlili bittikten sonra devam edilir “Burada anlatılanlar bilim dünyasına sunulacaktır”.
Hamamdaki buluntuların da çok önemli olduğunu hatırlatan Arslan, şöyle konuştu: “Bunlar I.Murat dönemine ait bazı sikkeler ve bazı seramik parçalarıdır. Aynı zamanda bu hamamın teknik yapım planı da tipik olarak erken dönem hamamını yansıtmaktadır. Osmanlı döneminde bu hamamın cami ve köprüyle birlikte yapıldığını tahmin ediyoruz.” “I.Murat dönemi olduğundan 14. yüzyıla ait bir örnek diyebiliriz.” dedi.