Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca düzenlenen “21. Yüzyılda Türkiye’nin Kültür Seferberliği” kitabının lansmanı ve “Kaçış Yok” sergisinin açılış programı Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, program öncesinde sergiyi gezerek eserler hakkında bilgi aldı.
“ÜLKEMİZE 8 BİN ESAS GETİRDİK”
Burada konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, dünyanın herhangi bir yerinde bulunan ülkemize ait eserlerin restore edildiğini belirterek, şunları söyledi: “2018 yılında göreve geldiğimizden bu yana ben ve çalışma arkadaşlarımın korunması, geliştirilmesi ve tanıtılması konusunda kararlı adımlar attık. Dünya çapındaki kültürel mirasımız.
Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak yürüttüğümüz projelerle sadece kültürel mirasımızı korumakla kalmıyor, aynı zamanda uluslararası alanda da daha görünür hale gelmesi için çalışıyoruz.
Türkiye genelinde müzeler, arkeolojik kazılar, restorasyon projeleri ve sanatsal etkinliklerle medeniyetimizi geçmişten günümüze taşıyoruz. Dünyanın neresinde olursa olsun gidip bu kadim topraklardan eser alalım… Dünyanın herhangi bir yerinde Türkiye’den bir eseriniz varsa artık biliyorlar; “Türkiye gelip bunu sizden alacak” Bu kararlı takibin sonucunda yazarlar artık; Bize ait olanı geri vermeye başladılar.
“Göreve geldiğimizden bu yana 8 bine yakın sanat eserini ülkemize, yani ait olduğu topraklara kazandırdık” dedi.
“Ülkemizin kültürel mirasını UNESCO Geçici Miras Listesine kaydediyoruz”
Bakan Ersoy, en fazla eser tescil ettiren 2. ülke olduğumuzun altını çizerek, şöyle konuştu: “Bakanlık olarak bir diğer önemli konumuz da kütüphaneler. 2018 yılından bu yana 204’ü inşa edilmiş olmak üzere toplam 524 kütüphane açtık. Hiç kütüphanenin olmadığı yerlerde çizikler var.
Bu yıl Bakanlığımıza bağlı hizmet veren kütüphanelerin sayısı 1.296’ya ulaştı. Ayrıca gezici kütüphanelerimizin ve bebek kütüphanelerimizin sayısını da artırmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Rami Kütüphanesi de yakın zamanda açtığımız kütüphanelerden biri. Aynı zamanda kültür ve sanat merkezi olarak da hizmet veren bu kütüphanenin ziyaretçi sayısını gözlemlediğimizde ne kadar doğru bir adım attığımızı bir kez daha gördük. Neler yaptığımızı kısaca hatırlatmak isterim. Ülkemizin kültürel mirasını UNESCO Geçici Miras Listesi’ne kaydediyoruz.
Şans eseri 2018 yılında 4 kampımız listeye dahil oldu. Bu çabalarımızın karşılığı olarak ülkemiz, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne en fazla kültürel değer taşıyan 2’nci ülke oldu. 30.
Halkımızın kültür ve sanata erişimini kolaylaştırmak amacıyla Türkiye Kültür Yolu Festivallerini başlattık. Amacımız şehirlerimizin somut ve somut olmayan kültürel mirasını tüm ziyaretçilerimizle buluşturmaktı.
Dört yıl önce bir kentte atılan ilk adımla başlayan bu duygu, bugün büyüyerek 7 bölgemizde, 16 ilimizde kök salıyor. Gelecek yıl Malatya, Manisa, Mardin ve Kayseri olmak üzere 4 ilimizi Türk Kültür Rotası şenlikleri rotasına dahil ederek yolculuğumuza devam edeceğiz” dedi.