Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul’da THY, AJet, Pegasus ve SunExpress Havayolları yöneticileriyle bir araya gelerek, Türk sivil havacılığının iç ve dış hatlardaki genel durumu ve geleceğe yönelik öngörüleri ele aldı.
Toplantının ardından yapılan basın açıklamasında Bakan Uraloğlu, “Ağırlıklı olarak iç hatlar konusuna odaklanarak ülkemizde uçuş eksikliği olan yerleri ve bu eksiklikleri nasıl giderebileceğimizi tartıştık.” dedi.
“UÇUŞ SAYISINI DENGELİ, ETKİN VE VERİMLİ HALE GETİRMEK İÇİN HASSASİYET GÖSTERİYORUZ”
Bakan Uraloğlu, havayollarının serbest piyasa koşullarında faaliyet gösteren ticari kuruluşlar olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Normal şartlarda seferlerin tek hat üzerinden başlatılması, sefer sayısının artırılması, biletlerde indirim veya kampanya uygulanması şirketlerin inisiyatifindedir. Ancak Bakanlık olarak ülkede talebin yoğun olduğu bölgelere ilişkin değerlendirmelerimizi iletmek ve gerekli planların hazırlanmasını sağlamak amacıyla bugün olduğu gibi düzenli olarak havayolları ile istişarede bulunuyoruz.
Özellikle yaz dönemlerinde sefer sayısı ve yoğunluktan dolayı vatandaşlarımızdan sefer sayısının arttırılması yönünde talepler alıyoruz. Çünkü Türkiye’nin her noktasına sefer sayısının dengeli, etkin ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi konusunda özel hassasiyet gösteriyoruz” dedi.
“HAVAYOLU OPERASYONELLERİ FİLOSUNDAKİ 670 YOLCU UÇAĞI İLE 139 BİN 103 YOLCU KAPASİTESİNE SAHİPTİR”
Türkiye’de 14 lisanslı havayolunun faaliyet gösterdiğini, bunlardan 4’ünün iç hat yolcu uçuşu gerçekleştirdiğini belirten Bakan Uraloğlu, şöyle konuştu: “Ülkemizdeki havayollarının filolarında 139 bin 103 yolcu kapasiteli toplam 670 yolcu uçağı bulunuyor. Uçak başına ortalama 207 yolcu.
Elbette bu günlerde kolay olmadı. 20 Mayıs 1933 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı Devlet Hava Yolları İdaresi’nin hizmete başlama kararıyla 4 uçaktan oluşan ilk filomuz Türk Hava Posta adıyla hizmet vermeye başladı. 1933 yılında ilk uçuşunu yaparak kanatlarını açmaya başlayan Turkish Air Mail, bugün Türk Hava Yolları adı altında neredeyse tüm dünyayı kanatları altına almıştır.
Bana ilk ticari havalimanını sorarsanız bugün Ankara’da Güvercinlik denilen bölge diyebilirim. Terminalde ise birkaç çadırdan başka bir şey yoktu. Ama bugün 58 havalimanımız var, bunlardan en sonuncusu 10 Ağustos’ta açılışını yaptığımız Çukurova Uluslararası Havalimanı. 2018 yılında açılışını yaptığımız İstanbul Havalimanımız yıllardır Avrupa’nın en işlek havalimanı olarak ilk sıradaki yerini korumaya devam ediyor” dedi.
CUMHURİYETİN 100. YILINDA 2023 YILINDA MUTLAK YOLCU REKORU KIRILDI
Devlet İstatistik Enstitüsü’nün 1939’da paylaştığı ilk istatistiklere göre 1939’da uçakla 399 yolcu seyahat ettiğini hatırlatan Bakan Uraloğlu, şöyle konuştu: “1985’ten sonra dış hat yolcu sayısı iç hat yolcu sayısını geçmiştir. 1990 yılından sonra dış hat yolcu sayısındaki artış baş döndürücü boyutlara ulaştı.
2002 yılında iç hatlarda yaklaşık 8 milyon 730 bin yolcu seyahat ederken, dış hatlarda bu sayının 25 milyonun üzerine çıktığını görüyoruz. Yani 2002 yılında iç ve dış hatlarda seyahat eden yaklaşık 34 milyon yolcumuz var.
Havacılık sektörümüzün gelişimine paralel olarak 2002 yılından, Kovid-19 salgınının etkilerini yaşadığımız 2020 yılına kadar hava yolu yolcu sayımızın düzenli olarak arttığını görüyoruz. Tabii son yıllarda salgının da etkisiyle bir düşüş yaşandı. Ancak Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023’te 214 milyondan fazla yolcu taşıyarak tüm zamanların rekorunu kırdık.”
“YOLCU SAYIMIZIN YIL SONU İTİBARİYLE 236 MİLYONUN ÜZERİNDE OLMASINI SAĞLAYALIM”
Türk hava sahasında transit uçuşlar dahil uçuş sayısının 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 14,9 artarak 2 milyon 167 bin 19’a ulaştığını kaydeden Uraloğlu, şöyle konuştu: “Böylece 2023’te bir uçak Türkiye semalarını geçti. yaklaşık her 15 saniyede bir.
Bu yıl ve önümüzdeki dönemlerde bu istatistiklerin çok üzerinde değerlere ulaşacağız; Yolcu sayımızın bu yıl sonunda 236 milyonu, 2025’te ise 250 milyonu aşmasını bekliyoruz. “Cumhurbaşkanımızın sıklıkla söylediği ‘nereden nereye’ sözünün en çarpıcı örneklerinden birinin de artan sayımız olduğunu düşünüyorum. Havayolu sanayimizin gelişimine paralel olarak yolcu sayısında da artış var” dedi.
“BU YIL SONU İTİBARİYLE YURT DIŞI UÇUŞ NOKTASI SAYISI 349’A ÇIKACAK”
Taşıyıcıların halihazırda iç hatlarda haftalık ortalama 7 bin, dış hatlarda ise ortalama 20 bin sefer gerçekleştirdiğini kaydeden Uraloğlu, şöyle konuştu: “Bu noktada biz de Bakanlık olarak iç hatlarda olduğu gibi iç hatlarda da gerekli desteği vermeye devam ediyoruz. Havayollarının uluslararası destinasyonlara uçuşlarını artırmalarına yardımcı oluyoruz.” .
Örneğin uzun süren görüşmelerimizin ardından 18 Aralık’tan itibaren THY ile İstanbul-São Paulo (Brezilya)-Santiago hattında Şili’nin başkenti Santiago’ya haftalık 4 frekansla seferlere başlayacağız. 2024. Böylece THY ilk kez Şili’ye sefer gerçekleştirecek. Öte yandan THY, 4 Aralık 2024’ten itibaren İstanbul-Kuala Lumpur-Sidney hattında seferlere başlayacak.
Bu yıl başlayan Melbourne uçuşlarının ardından Avustralya kıtasında açacağımız ikinci yeni destinasyon Sidney olacak. “Dolayısıyla bu yıl sonunda yurt dışı uçuş noktalarımızın sayısı 349’a çıkacak” dedi.
“2025 YAZ SEZONUNDA ÖNCELİKLİ İHTİYAÇ OLUŞAN HATLARDA UÇUŞ SAYISI ARTIRILACAK”
Bakan Uraloğlu, ulusal hatlarda seyahat süresi en az 5 saat ve daha fazla olan iller arasında karayolu veya trenle sabah akşam olmak üzere her gün en az bir uçuş yapılmasının, karayolu veya trenle ise ilave seferlerin eklenmesinin planlandığını belirtti. Bir önceki sezondaki ortalama sezonluk doluluk oranı %95’in üzerindedir. “Artık firmalar 2025 yaz sezonu için öncelikli ihtiyaçları olan hatlarda fizibilite çalışmalarına en kısa sürede başlayacak ve sefer sayıları artırılacak. Bakanlık olarak havayollarımızın da buna uygun olarak sefer sayısını artırıp artırmayacağını kontrol edeceğiz. Yaptığımız program.” dedi.
EKİM AYI SONUNDA 12 YENİ İÇ UÇUŞ ÇIKACAK
2024 yılı yaz döneminde Türkiye genelinde taşıyıcıların iç hat uçuşlarındaki doluluk oranının ortalama yüzde 90 civarında olduğunu belirten Uraloğlu, şöyle konuştu: “Hareketliliklerin azalması nedeniyle kış döneminde bu seviye yüzde 85 civarında. Ancak az önce de belirttiğim gibi Vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda işletmelerimize ihtiyaç olan yerlerde seferlerin artırılması tavsiyesinde bulunulmaktadır.” Gerekli raporlamaları yaptık.
Toplantımızda yapılan değerlendirmenin ardından, başlatmış olduğumuz çalışmaların ardından önümüzdeki kış döneminde Sunexpress Havayolları’nın Ekim ayı sonundan itibaren 12 yeni iç hat uçuşunun başlatılacağının müjdesini burada paylaşmak isterim.”
RİZE-ARTVİN HAVALİMANI-ANTALYA UÇUŞLARI BAŞLIYOR
Yeni seferlere ilişkin bilgi veren Bakan Uraloğlu, şunları söyledi: “Rize-Artvin-Antalya Havalimanı, Antalya-Bursa, Antalya-Erzurum, Antalya-Şanlıurfa, İzmir-Elazığ, İzmir-Nevşehir, İzmir-Sivas, İzmir-Şanlıurfa, Çukurova-Bursa , Çukurova -Samsun, Çukurova-Trabzon ve Çukurova-Van seferlerine başlıyoruz. Bu seferler, yeni açılan Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın iç hat uçuş ağını genişletecek.
Şimdiden iyi şanslar diliyorum. Aynı zamanda özellikle yaz döneminde vatandaşlarımızdan çok fazla talep alan İzmir ve Antalya Anadolu’da yer alıyor; “Bursa, Erzurum, Sivas, Nevşehir, Elazığ ve Şanlıurfa illerine bağlayıp bazı hatlarda sefer sayısını artıracağız” dedi.
“VATANDAŞLARIMIZA DAHA ERİŞİLEBİLİR VE ULAŞILABİLİR HAVA ULAŞIMI SUNUYORUZ”
Toplantıda gerekli acil seferlerin durumunu da ele aldıklarını belirten Uraloğlu, şöyle konuştu: “Özellikle İstanbul ve Ankara merkezli, günde tek seferin olduğu veya uçuşların olduğu illerde iç hat seferlerimizi hat hat değerlendirdik. Haftanın her günü uçuş yapılamıyor, gelecekte iç hatlarımızda da benzer seferlerin hızla artacağına inanıyorum.” Havayollarımız fizibilite çalışmalarını en kısa sürede tamamlayacak ve Bakanlığımıza hangi saatlerde bilgi verecek. ve kaç uçuş artacak? Bu çalışmanın ardından bir kez daha işletmelerle bir araya gelerek yol haritamızı vatandaşlarımıza daha net bir şekilde sunacağız” dedi. dedi.
MAKSİMUM FİYATA KESİNLİKLE UYULMASI GEREKİYOR
Toplantının gündemindeki önemli noktalardan birinin hava taşımacılığında maksimum ücret uygulanması olduğunu belirten Uraloğlu, şöyle konuştu: “Bildiğiniz gibi vatandaşlarımızın mağdur olmaması ve ulaşımın sağlanması için 2012 yılından bu yana maksimum fiyat uyguluyoruz. herkesin havayolunu kullanabileceğini.
Ağustos ayından itibaren; Bir uçuşta biletlerin %80’i için maksimum 2.500 lira, bu biletlerin satışından sonra kalan %20’si için ise 4.000 lira fiyat uyguluyoruz. Toplantımızda işletmelerimize azami fiyat uygulamasına titizlikle uymaları gerektiğini bir kez daha hatırlattık. Vatandaşlarımız rahat olsun, bu uygulamayı yakından takip ediyoruz” dedi.