Çamlıca Camii Nerede, Nasıl Gidilir? Büyük Çamlıca Camii Tarihi Ve Özellikleri…
Çamlıca Camii, neoklasik mimari tarzında inşa edilmiştir. Caminin yapımı toplam 6 yıl sürmüştür. Caminin yüksekliği toplamda 1071 metredir. Bu yükseklik Türklerin Anadolu’ya geldiği tarihi ifade eden Malazgirt Savaşı hikayesinden esinlenilerek tasarlanmış bir yüksekliktir.
Çamlıca Camii nerede?
Çamlıca Camii, İstanbul İli Üsküdar İlçesi sınırları içerisinde Çamlıca Tepesi üzerinde yer almaktadır. Bu cami, Boğaziçi Üsküdar’ın kıyısından çok rahat görülebilir. Avrupa yakasında başta Beşiktaş, Fatih ve Beyoğlu semtleri olmak üzere İstanbul’un Çamlıca Tepesi’ne bakan birçok bölgesinden rahatlıkla görülebilecek bir konumda yer almaktadır. Camide sadece ibadethaneler değil, kütüphane ve sanat gibi çeşitli etkinliklerin yapıldığı mekanlar da bulunmaktadır.
Çamlıca Camii’ne nasıl gidilir?
Çamlıca Camii, İstanbul ili Üsküdar İlçesi Çamlıca Mahallesi’nde bulunan çok önemli bir camidir. Çamlıca Camii’ne özel araçlarınızı kullanarak kolayca ulaşabilirsiniz. Ayrıca İstanbul’un çeşitli noktalarından camiye ulaşım için otobüs seferleri de düzenleniyor.
Cevahir Alışveriş Merkezi, Şişli mevkiinden Çamlıca Camii istikametine giden 522 numaralı otobüs, 14 FD numaralı otobüse binmeniz 45 dakika sürer.
Dudullu Ümraniye’den Çamlıca Camii yönüne giden otobüs – 522, otobüs – UM12 ile yolculuk süresi 45 dakikadır.
Adanalı Şenol Kolcuoğlu konumundan Çamlıca Camii istikametine otobüs – 222, otobüs – 14F ile gitmek yaklaşık 82 dakika sürer.
Çamlıca Ulu Camii’nin tarihi ve özellikleri
Çamlıca Camii’nin inşaatına 6 Ağustos 2013 tarihinde başlandı. Caminin inşaatı yaklaşık 6 yıl sürdü. 3 Mayıs 2019’da caminin tamamı tamamlandı. Caminin tamamlanma tarihinin ilk olarak 2016 yılı olacağı öngörülüyordu. Ancak 2016 yılında caminin açılışı gerçekleştirilemedi. Ancak 2016 yılında Çamlıca Camii ziyarete açılmıştır. Resmi açılışı tamamen 2019’da gerçekleşti.
Çamlıca Camii’nde kılınacak ilk namaz 2019 yılında Regaip kandilinde kılındı. Ardından caminin resmi açılışı dönemin cumhurbaşkanı tarafından yapıldı. Çamlıca Camii’nin inşaatı için yaklaşık 66 milyon ABD Doları harcanmıştır. Çamlıca Camii’nin mimarı Hacı Mehmet Güner’dir. Çamlıca Camii dönemin Cumhurbaşkanı’nın emriyle yaptırılmıştır.
Çamlıca Camii, 10.000 kapalı avlu, 5.000 açık avlu olmak üzere 37.500 kişi kapasiteli, 15.000 metrekarelik geniş bir alan üzerine inşa edilmiştir. 60.000 kişinin aynı anda ibadet etmesine olanak sağlayan bu cami aynı zamanda Cumhuriyet tarihinin en büyük külliyesidir. Çamlıca Camii ayrıca 7 metre 77 santimetre ile dünyanın en büyük krallığına sahiptir.
Çamlıca camisinin özellikleri
Çamlıca Camii 63 bin kişilik geniş bir kapasiteye sahip.
Çamlıca Camii’nin uzunluğu 1071 metredir.
Caminin kubbesinin iç yüksekliği 72 metredir.
Kubbenin iç çapı 34 metredir. Çapının 34 metre olmasının asıl sebebi İstanbul’u simgelemesidir.
Neoklasik mimari tarzında inşa edilmiştir.
Çamlıca Camii’nin toplam 6 minaresi vardır.
72 milletin sembolü olan caminin kubbe yüksekliği 72 metre olarak belirlendi.
Kubbenin içinde 16 Türk devletine hitap eden Allah’ın 16 ismi bulunmaktadır.
Caminin iki minaresi de 90 metre yüksekliğindedir. Diğer minarelerin uzunluğu ise 1071 metre olarak belirlendi.
Caminin girişinde Kur’an-ı Kerim’den bazı sureler ve ayetler bulunmaktadır.
Çamlıca Camii Türkiye’nin en büyük camisidir.
Caminin yapımında da nanoteknoloji kullanılmıştır.
Herhangi bir doğal afet veya durum sonrasında 100.000 kişiye barınma imkanı sunmaktadır.
Cami avlusunda aynı anda 8 kişinin cenaze namazı kılınabiliyor.
Cami avlusunda 3.500 kişilik araç kapasitesi bulunmaktadır.
Çamlıca Camii’nin halısı için yaklaşık 25.000 metre uzunluğunda bir halı kullanıldı.
Caminin alt kısmında 8 adet sanat atölyesi bulunmaktadır.

Yoruma kapalı.