Edirne Sarayı’ndaki Cihannüma Kasrı’nın restorasyonu yıl sonuna kadar tamamlanacak.

Trakya ve İstanbul üniversitelerinin işbirliğiyle “Edirne’de Uzay” temasıyla düzenlenen ve iki gün süren 4. Edirne Araştırma Sempozyumu başladı. Vali Sezer, Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasında, kentin zengin bir tarihi mirasa sahip olduğuna dikkat çekti.

Kentin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlatan Sezer, Edirne’nin farklı yönleriyle herkesin ilgisini çektiğini vurguladı.

Sezer, Edirne Sarayı’nın Osmanlı mirasını restore etmek için başlatılan çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Milli Saraylar Başkanlığı sorumluluğundaki çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü belirten Sezer, şöyle konuştu: “Yaklaşık 1 milyon metrekarelik alanda tasarım, kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Bir yandan kazılar devam ediyor. Ancak yapılan çalışmalarla Cihannüma Kasrı’nın restorasyonunun bu yıl sonuna kadar tamamlanması umulmaktadır. ‘Sur-i Sultani’ “Sur-i Sultani’de bahsettiğimiz gibi surların kazı çalışmaları tamamlandı. Sur inşaatı hızla devam ediyor ve namazgâh alanındaki çalışmalar çeşme dahil tamamlandı” dedi.

Vali Sezer, Mahmudiye Kışlası’nda çalışmaların sürdüğünü, kentin tarihi ve kültürel yapılarının restore edilmesi için yoğun çalışmalar yapıldığını kaydetti. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Açılış programında Dr. Erhan Tabakoğlu ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar da konuşma yaptı.

EDİRNE SARAYI

Yapımına 1450 yılında başlanan Edirne Sarayı, 1475 yılında tamamlanmıştır. 18. yüzyılın ikinci yarısında daha az kullanıldığı için hasar gören saray, 1752 yılındaki büyük deprem ve 1776 yılındaki yangınla harap olmuştur. 1827 yılında kısmen onarılan yapı, 1829 yılında Edirne’yi işgal eden Rus kuvvetleri tarafından kamp olarak kullanılmış ve bu dönemde en fazla zarara uğramıştır.

Vali Hurşit Paşa ve Hacı İzzet Paşa döneminde yapılan yenileme çalışmaları sırasında pek çok yapı kurtarılmış ancak 1876-1877 Rus Savaşı sırasında işgal kuvvetleri şehre yaklaşınca Babüssaade çevresinde biriken cephaneler şehrin düşmesini engellemek için patlatılmıştır. düşman elleri. Bu patlamayla Edirne Sarayı’nın birçok yapısı da yıkıldı.

100 civarında yapıdan oluştuğuna inanılan Edirne Sarayı’ndan günümüze Babüssaade (Ak Ağalar kapısı), Adalet Kasrı, Matbahı Amire (mutfak), su maksemi, av köşkü, Namazgahlı çeşme ve Kum olmak üzere 11 eser ulaşmıştır. Bagno Kasri.

Yıllardır pek çok üniversitenin kurtarma kazısı yaptığı bölge, geçen yıl rehabilitasyon çalışmaları için Milli Saraylar Başkanlığı’na devredildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir