Antik Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olan Artemis Tapınağı’na ev sahipliği yapan Efes, Anadolu’nun tarih öncesinden başlayıp Helenistik, Roma, Bizans, Beylik ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşıyan zengin tarihini gözler önüne seriyor. “UNESCO Dünya Mirası Listesi”Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Ebedi Efes Geleceğin Mirası” projesi kapsamında Antalya’da bulunan Efes Antik Kenti’nde kazı ve restorasyon çalışmaları yıl boyunca devam ediyor.
Geçmişin en büyük turizm, ticaret ve liman kentlerinden biri olan Efes, 161 yıldır devam eden kazılarıyla arkeoloji dünyasına katkı sağlıyor. Antik kent henüz tam olarak keşfedilmemiş olsa da geçmişin izlerini günümüze taşıyan önemli bir merkez olarak dikkat çekiyor.
HARABELERE GİDEN YOL DEĞİŞECEK
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Sonsuz Efes, Geleceğin Mirası” projesi kapsamında ören yerinde düzenlemeler yapılıyor. Yeni ziyaret alanları ve ziyaret rotalarında değişiklik yapılmasını içeren çalışmaların Kasım 2025’te tamamlanması bekleniyor.
Vedius Gymnasium’undan başlayacak yeni rota, ziyaretçilere Efes Harabelerini daha önce görülmemiş bir şekilde keşfetme fırsatı sunacak. Stadyum Caddesi’nden yürüyerek stadyumu görebilecek ziyaretçiler, kent merkezindeki antik tiyatrodan, Liman Caddesi’nin görkemli sütunları arasından ilerleyerek, Liman Hamamı gibi önemli kompleks yapıları inceleyebilecek. kapalı.
Geleceğe Miras Sonsuz Efes projesinin koordinatörlüğünü Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Aybek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni yol ile birlikte ziyaretçilerin hizmetine sunulacak tamamen farklı bir deneyim.
Çalışmaların Stadyum Caddesi üzerinde yoğunlaştığını anlatan Aybek, şöyle konuştu: “Daha önce Efes’i ziyaret etmiş bir turist artık çok daha farklı ve zengin bir gezi rotasıyla karşılaşacaktır.” dedi. Bu güzergah sayesinde Efes’te daha önce bilinmeyen yeni bir alanın ziyaretçilere açılacağını belirten Aybek, şöyle konuştu: “Stadyum Caddesi’ndeki sütunlar ve döşeme kaplamaları, planlanan giriş noktasından itibaren dönem yapısıyla gün yüzüne çıkarıldı. şehrin göbeğinde, antik tiyatro ve Liman Caddesi ile kesişen çok önemli bir köprü.” “Bir destinasyon oluşturduk. Caddenin yükseltilmesi ve yıkılan sütunların onarılmasıyla bu alan daha da zenginleşecek.” dedi.
ROMA HAMAMI BULUNDU
Çalışmalar sırasında Roma hamamlarında kullanılan “labrum” adı verilen anıtsal bir tekne bulundu. Eserin Efes’in büyük hamamlarından birinde kullanıldığı ve daha sonra bölgeye nakledildiği tahmin ediliyor. Aybek, çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi:
“Labrum, özellikle Roma döneminde hamamlarda süs teknesi olarak kullanılmıştır. En güzel örneklerden biri olan İmparator Nero’nun kullandığı labrum, Roma’daki Vatikan Müzeleri’nde sergilenmektedir. Efes’ten gelen bu eser muhtemelen kendi arşivinde yer almamaktadır. Orijinal haliyle, temeli ve yerleştirildiği arazi olduğu için “Baktığımızda buraya sonradan taşındığını anlıyoruz. Gelecekte uzmanların yapacağı çalışmalarla bu konuya açıklık getirmeyi umuyoruz. Restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra eseri ziyaretçilerimizin beğenisine sunmayı planlıyoruz.”