Eşsiz Güzelliği ile Doğayı Sarıp Sarmalayan 1900 Kilometre Uzunluğunda Bir Nehir: Dicle Nehri

Dicle, güneydoğu Toros Dağları’ndaki Maden Dağları’ndaki Hazarbaba Dağı’nın güney yamacında Yıldızhan yakınlarındaki bir kaynaktan doğar. Buradan ayrılarak Maden ilçesi önünden geçerek Maden Çayı adını alır.

Güneydoğuya doğru derin ve dar vadilerden geçen ve Diyarbakır şehrinin bulunduğu lav sahanlığının doğu kısmına paralel olarak akan Dicle Nehri’nin dibi burada 600 metreye kadar alçalmaktadır.

Diyarbakır’ın 8 km güneyinde doğuya dönen Dicle Nehri, Toros Dağları’nın eteklerinden kuzeye doğru alçalmaktadır. Anbarçay, Kuruçay, Pamukçay ve Hazroçay, Batman ve Yanarsu ile birleşiyor.

Güneyden ve Mardin’in eşiğinden aşağı akan Göksu taşkınları ile Savur Çayı Dicle’ye karışır. Raman Dağı’nın güney eteğindeki dar geçitlerden geçin. Botan Suyu ile birleştikten sonra güneye döner.

Cizre ilçesinden güneye doğru akarak Habur Suyu kavşağına kadar 40 km uzunluğunda olan nehir Türkiye ile Suriye arasındaki sınırı oluşturması bakımından da oldukça önemlidir. Habur Suyu ile birleşerek Irak topraklarına girer.

Dicle, çöküntü hendeğinden Irak topraklarına akan dar boğazı geçer. Musul’da Büyük ve Küçük Zap ile birleşir. Mezopotamya ovasına indikten sonra Bağdat yakınlarında Fırat nehrine 35 kilometre yaklaşır. Burada İran’dan Piyale Nehri’ne karışır. Sonra tekrar Fırat’a yaklaşır. Basra’nın 64 km yukarısındaki Kurna yakınlarında Fırat’la birleşerek Şattülarap olur ve Basra Körfezi’ne dökülür.

Yoruma kapalı.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası