Eşsiz Mimarisiyle Herkesi Büyüleyen Bir Dünya Mirası
Selimiye Camii, eşsiz mimarisi ile dünyanın birçok yerinde tanınan bir eserdir. Bir tepenin üzerinde yer alan Selimiye’de özel mimari detaylar kullanılmıştır. Selimiye Camii, 43.25 metre yüksekliğinde ve 31.25 metre çapında tek bir lebi ile örtülmüştür. Kubbesi 8 sütuna dayanan bir kasnak üzerine oturtulmuştur.
Kasnak, 6 m genişliğindeki kayışlarla iplere bağlanır. Bu şekilde tasarlanan iç mekan, hemen anlaşılan bir tasarıma sahip. Caminin dört köşesinde minareler vardır ve her minarenin üçer şerefesi vardır.
Mermer işçiliği, çinileri ve hat sanatıyla dikkat çeken Selimiye Camii’nin çinilerinin bir kısmı, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Rus generali Mihail Skobelev tarafından sökülerek Moskova’ya getirilmiş.
Kuzey, güney ve avluya açılan üç kapısı bulunan Selimiye Camii’nin avlusunun ortasında mermerden özenle işlenmiş bir şadırvan yer alır. Dış avluda sıbyan mektebi, darül kurra, darül hadis, medrese ve imaret bulunmaktadır.
Caminin müezzin mahfilinin mermer ayaklarından birinin altında ters çevrilmiş lale bulunmaktadır. Rivayete göre caminin yapıldığı arazide laleler varmış. Toprak sahibi, arazisinin daha erken satılmasını istemiyordu. Sonunda Mimar Sinan’dan camiye lale motifi yaptırmasını istemiş ve arsasını satmış. Mimar Sinan’ın lale motifini tersine çevirmesinin nedeni, sahibinin günahını belirtmekti.
Yoruma kapalı.