Evliya Çelebi Kilis’in Keşfi – Turizm Haberleri

17. yüzyıl seyyahlarından Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde Kilis’i “bağlar arasında kırk çeşit üzüm üreten bir şehir” olarak tanıtmıştır… Kenti gezdikçe bunun tesadüf olmadığını görürsünüz. 1995 yılına kadar Gaziantep’in ilçesi olan, daha sonra il olan Kilis, 155 bin nüfuslu, Bereketli Hilal’in coğrafi sınırlarının tam merkezinde yer alıyor. Tarımsal ve gastronomi faaliyetleriyle uzun zamandır dikkat çeken coğrafi merkezlerimizden biridir. Lebeniye çorbası, Kilis tava, kübblenmişviye, cennet çamuru, Kilis katmeri, gerebiç şehrin en meşhur lezzetleri arasında… Elbette Kilis tava ve Kilis katmerinin ayrı bir yeri var.

ZEYTİN AĞAÇLARININ EVİ
Doğu Akdeniz’in kalbinde, aynı zamanda zeytin ağaçlarına da ev sahipliği yapan Kilis, 4 milyona yakın meyve veren zeytin ağacına ve nemsiz mikro iklimi sayesinde binlerce yıldır organik zeytin üretiminin mümkün olduğu araziye sahiptir. bölgeye. Oylum Höyük kazıları da Kilis’in son dönemde en çok ziyaret edilen bölge olmasının nedenlerinden biri. Arkeolojik bulgular Kilis ve çevresinin tarihinin en azından M.Ö. 3000’li yıllardan beri önemli bir şarapçılık merkezi olduğunu ortaya koyuyor. Kömürleşmiş üzüm çekirdekleri, bazalt ve kireç taşından yapılmış vazolar ve üzüm kapları. Oylum Höyük kazılarında gün ışığına çıkarılan Tunç Çağı’na (M.Ö. 3000-1200) bakıldığında bölgede bağcılığın yoğun olarak yapıldığı anlaşılmaktadır. Bu büyük tarımsal miras, günümüzün kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretimine de ışık tutmaktadır.

TARİHİ İŞLETMELER İÇİN CENNET GİBİ
Mahallede saklı Kilis Müzesi, tarih meraklıları ve arkeoloji meraklıları için cennete açılan bir kapı gibidir. Eski bir sabun fabrikasının içinde yer alan müze, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yenilendi. Müzenin ikinci katında kendinizi savaşın ortasında bulduğunuzu söylesek abartmış olmayız. Mercidabık Muharebesini hatırlarsınız. Savaşın Kilis’te yaşandığı pek konuşulmuyor. Burada Kilis Müzesi’nin ikinci katında bir yanda Yavuz Sultan Selim’in askerleri, diğer yanda Memlük hükümdarı Kansu Gavri’nin askerleri… Mercidâbik Savaşı, hilafetin devrini sağlamıştır. Osmanlı’ya geçmiş ve Kilis’te etnik ve coğrafi bir etki yaratmış; Kilis’in merkez olmasına yardımcı oldu.

BİR MÜZEDEN DAHA FAZLASI
Kilis şehir merkezinde bir villa… Kilis’te 417 metrekare kapalı, 107 metrekare açık alana sahip eski bir ev Hacı Cemil Efendi bunun hem Türk tıbbında yeni yollar açacağını biliyordu ve 1 Mart 1926’da burada doğan en küçük çocuğunun kulağına okuduğu ezanla müzik Türkçesi mi? Evet burası merhum Alaeddin Yavaşça’nın müze haline getirilen evi. Odadan odaya geçerken onun eserlerinin sürekli çalınmasıyla kulaklarımız temizleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir