Hasankeyf, Türkiye’nin 26’ncı “sakin şehri” olmak istiyor.

Batman’ın merkezine 37 kilometre uzaklıktaki tarihi ilçe, Uluslararası Yavaş Şehirler Birliği üyesidir. (Yavaş Şehir) Ağa dahil edilmesi için Hasankeyf Kaymakamlığı’nın rehberliğinde çalışmalar yürütülüyor. İlçenin daha iyi tanınması, iç ve dış turizm potansiyelinin artırılması ve bu potansiyelin ekonomik değere dönüştürülmesi amacıyla GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile İl Özel İdaresi arasında Hasankeyf Valiliği öncülüğünde protokol imzalandı. Cittaslow ağına mahalle.

Hasankeyf Kaymakamı Mehmet Ali İmrak, Hasankeyf’in Mezopotamya’nın kalbinde, 12 bin yıllık kadim geçmişi olan bir ilçe olduğunu söyledi.

Ilısu Barajı’nın ardından ilçenin sadece tarihi ve kültüründen değil, her türlü su imkanından da faydalandığını kaydeden İmrak, ilçenin su sporları merkezi olma yolunda ilerleme kaydettiğini söyledi.

Hedefin bu yıl 100 bin turist ağırlamak olduğunu, tarihi ilçenin bu yıl kasım ayında 125 bin kişiyi ağırladığını belirten İmrak, şöyle konuştu: “Bu hedefimize ulaştık ama bu bizim için yeterli bir potansiyel değil. Hasankeyf’in bu konuda önemli bir potansiyele sahip olduğuna inanıyoruz. 100 milyon insanı ağırlama potansiyeli ve fırsatı.” “Bunun için çaba harcıyoruz” dedi. Bir yıl önce göreve geldiğinde ilçenin en önemli özelliğinin sakinliği olduğunu anladıklarını anlatan İmrak, kendilerine göre Hasankeyf’e yakışan en iyi etiketlerden birinin “sakin şehir” unvanı olduğunu söyledi.

73 KRİTERİ KARŞILAMALI

Bu amaçla çalışmalar başlattıklarını belirten İmrak, şöyle devam etti:

“Sayın Valimizin öncülüğünde büyük destek aldık. İlk kez kapısını çaldığımız GAP Bölge Kalkınma İdaremiz bu konuda bize çok büyük destek verdi. Kaymakamlığımızın öncülüğünde bir imzaya imza attık. Bölge İdaresi GAP Kalkınma İdaresi ve İl Özel İdaremiz ile protokol imzalayarak Cittaslow’a üyelik koşullarının yerine getirilmesi için çalışmalarımıza başladık.”

Yavaş Şehir ağına dahil olmak için 73 civarında kriterin karşılanması gerektiğini kaydeden İmrak, Hasankeyf’in kendi dinamikleri içerisinde 40’a yakın kriteri karşıladığını kaydetti.

İmrak konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bütün kriterleri tamamlayarak üyelik başvurusunda bulunacağız. Bazı küçük ayarlamalarla 73 eşiğine ulaşacağız. Faaliyetlerimiz her zaman bu yönde gelişecek. Bütün parametreleri sağlayarak Hasankeyf’i Cittaslow’a üye yapacağız ve Türkiye’ye kazandıracağız. Batmanlarımıza ve ülkemize Cittaslow için, halkın içme suyunun ulusal ortalamaya göre tüketilmesi, kentsel ayrıştırma ve katı atıkların toplanması, kamuya ait yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimi, kentsel dönüşüm için mimari engellerin kaldırılması. engelliler, aile hayatına ve hamile kadınlara yönelik girişimler, sağlık hizmetlerine onaylı erişilebilirlik, kentin dayanıklılığına yönelik planlama, kentsel yaşanabilirliğin artırılması, kentin internet ağıyla donatılması, korunması ve arttırılması gibi 73 kriterin karşılanması gerekiyor. el yapımı ve etiketli veya markalı el sanatları ve zanaat ürünlerinin değeri, yerel ve geleneksel kültürel faaliyetler, çocuk bakımına destek ve genç nesillerin istihdam durumu.”

Başvuru süreciyle ilgili çalışmalara başladıklarını kaydeden İmrak, proje kapsamında koordinasyon grubu kurulduğunu ve ilçenin Cittaslow ağına dahil edilmesi için başvuru için hazırlıkların yapıldığını söyledi.

İlçenin potansiyelinin belirlenmesi ve ihtiyaç analizinin ortaya konulması amacıyla danışmanlık hizmeti satın alındığını belirten İmrak, şöyle konuştu:

“İlgili firmadan ön ara rapor alındı. Ara raporun ardından eksik kalan konularla ilgili eğitim planlaması yapıldı. Katılım kriterleri kapsamında haritalandırma, tabelalama ve güzergah belirleme çalışmaları yapılıyor. Yol güvenliği ve yaşanabilir bir kent merkezi için Belediye, Köylere Hizmet Birliği ve İlçe Emniyet Müdürlüğü ile birlikte “Bisiklet yolları için alanların belirlenmesi çalışmaları tamamlanmış olup, gençlik ve spor uygulamalarına ilişkin gerekli tüm raporlamalar yapılmıştır”.

İmrak, ilçe olarak 26’ncı sıraya ulaşmayı hedefleyen Cittaslow ağında Türkiye’de 25 yer bulunduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir