Fatih Sultan Mehmed tarafından İstanbul’un fethinden sonra Çanakkale Boğazı’nın her iki yakasına yaptırılan kalelerden biridir ve 6 yıldır müze olarak hizmet vermektedir. Kilitbahir KalesiDoğa şartlarından kaynaklanan hasarların onarılmasının ardından yeni yılın ilk ayında ziyarete açılması bekleniyor.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Müdürlüğü kontrolünde, kale müzesi olarak yeni kimliğiyle 2018 yılından bu yana hizmet veren kalede 1 Ekim’de bakım ve onarım çalışmalarına başlandı.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Kilitbahir Kalesi’nin Çanakkale Boğazı’nın muhafızlarından biri, Çanakkale Savaşları gazisi Fatih Sultan Mehmed’in emanetlerinden biri ve en çok ziyaret edilen yerlerden biri olduğunu söyledi. tarihi bölgeden.
Kilitbahir Kalesi Müzesi’nin sergisi, planı ve mimari tarzıyla pek çok ziyaretçiyi kendine çeken, içine girdiğinizde Çanakkale ruhunu hissettiren, zaman tünelinde yolculuk yaptığınız bir kalenin hayatını yeniden canlandıran bir yaşayan tarih müzesi olduğunu belirten Kaşdemir, şunları söyledi: “Çanakkale Boğazı’nın kıyısında olması doğa koşullarından kaynaklanan aşınma ve yıpranmayı arttırmıştır. Özellikle Sarı Kule ve iç kuledeki bitki örtüsü ve harçların bozulması, Tarihi Alan Müdürlüğü olarak bu müstesna yapıyı incelemek üzere getirilen “Renovasyon projemizi hızla tamamlayıp, iyileştirme çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi.
Kısa süre içerisinde müzeyi tekrar ziyaretçilere açmayı hedeflediklerini belirten Kaşdemir, şöyle konuştu:
“Tarihi mekanların özgünlüğünü bozmamak, yapısını korumak ve emanet olarak görmek bizim için önemli olduğu kadar ziyaretçilerimizin güvenliği de önemli. Kilitbahir Kalesi 2025 yılı başında yeniden ziyarete açılacak. Ziyaretçilerimiz Kilitbahir Kalesi’nde Çanakkale’yi geçilmez kılan büyük anıtları ziyaret edebilecek, tıpkı Fatih Sultan Mehmed’in inşa ettiği Çanakkale Boğazı’nın ruhunu daha iyi anlama fırsatı bulacaklar. Anadolu ve Rumeli kaleleri. İstanbul “Yaptırdığı Kale-i Sultaniye (Çimenlik) ve Kilitbahir kalelerini görerek tarihi bir gezi yapacaklar.”
Kaşdemir, Çanakkale’yi geçilmez kılan mekanların ecdadımızın mirası, tarihin tanıkları, gazilerin gözbebeği, Mehmetçiklerin ayak izlerinin ve anılarının bulunduğu yer olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Yüzlerce yıldır yaptıkları gibi. Yüzyıllarca, hatta binlerce yıl Çanakkale Boğazı’nın canlı tanıkları olarak ayakta kalacaklardır.” Umarım şehri korumaya, ziyaretçileri ağırlamaya ve Çanakkale ruhunu daha da hissettirmeye devam ederler. Dünyanın en büyük açık hava müzesi olan Tarihi Alan, tüm dünyanın bir araya geldiği en bilinen buluşma noktası olmaya devam edecek” dedi.