Likya’nın Dini Merkezinde Arkeolojik Kalıntılarla Kültürel Bir Yolculuk Sizleri Bekliyor
Letoon Antik Kenti ve Letoon Kutsal Alanı, Muğla ili Seydikemer ilçesinde bulunan bir antik kenttir. Kentteki en eski yerleşim izleri MÖ 7. yüzyıla kadar uzanmaktadır.Bugüne kadar ortaya çıkarılan kalıntılar ve kalıntılar buranın bir dini merkez olduğunu kanıtlamaktadır. Buranın siyasi bir alan olduğu da belirtiliyor.
Letoon Antik Kenti kalıntılarının merkezinde yan yana üç tapınak bulunmaktadır. En kuzeyi Leto’ya, merkezi Artemis’e ve en güneyi Apollon’a adanmıştır. Bu tapınakların güneybatısında bir çeşme bulunmaktadır. Hemen doğusunda bir de kilise bulunmaktadır. Kentin kuzeyinde bir de Hellenistik tiyatro bulunmaktadır.
Artemis ve Apollon’un annesi Leto’ya adanan daha büyük tapınağın çevresinde Yunanca, Aramice ve Likyaca yazılmış bir yazıt bulunmuştur ve bu yazıt Fethiye Müzesi’nde sergilenmektedir. Doğuda Dor tarzında inşa edilen Apollon Tapınağı, Leto’dan daha az iyi korunmuştur. En küçüğü Artemis Tapınağı’dır.
Letoon MS 7. yüzyılda terkedilmiş bir bölgedir. Burası, yakın çevresinde bulunan Xanthos ile birlikte Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu – UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır. Bu bakımdan tüm yıl boyunca turistlerin uğrak noktasıdır.
Yoruma kapalı.