Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destek ve koordinasyonu, Valilik, Kaymakamlık, Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ve bağlı kurumların katkılarıyla hayata geçirilen “Dargeçit Yolu İyileştirme Projesi” tamamlandı.
Proje kapsamında rehabilite edilerek restore edilen tarihi çarşı ziyarete açıldı. Vali Tuncay Akkoyun açılış konuşmasında, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Mardin’in, eşsiz tarihi dokusuyla dünyanın en önemli şehirleri arasında yerini aldığını söyledi.
Mezopotamya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Dargeçit ilçesinin, farklı kültürlerin bir arada ve kardeşçe yaşamasının köklü bir geleneğine sahip olduğunu anlatan Akkoyun, tarihten miras kalan bu geniş kültür mirasına bir emanet olarak baktığını söyledi.
“Kültürel mirasımızın sadece tarihi yapılar değil, birlik, beraberlik ve kardeşliğimiz olduğunu biliyoruz. Kardeşliğin olduğu yerde kardeşlik, barışın olduğu yerde kalkınma, tarım, ticaret ve turizm vardır” diyen Akkoyun, kendi ifadeleriyle Dargeçit’in Devletin güçlü iradesi ve sağladığı büyük destek sayesinde her geçen gün kalkındığını kaydetti. .
Vatandaşın artık doğup büyüdüğü bu toprakları terk etmediğini, bu topraklarda çalışıp ürettiğini vurgulayan Akkoyun, vatandaşların doğdukları topraklara, tarihi eserlere ve kültürel mirasa sahip çıktığını söyledi. Projenin sadece fiziki bir dönüşümü temsil etmediğini, aynı zamanda ilçede yüzyıllardır var olan ticaret, zanaat, dayanışma ve paylaşma kültürünü de temsil ettiğini vurgulayan Akkoyun, projenin aynı zamanda ilçede sosyal yaşamı da canlandıracağını, kalkınmanın yollarını açacağını vurguladı. Ticareti ve turizmi harekete geçirmek ve iş olanaklarını artırmak.
Mahallenin tarihi ve kültürel değerlerini koruyarak gelecek nesillere aktarmak istediğini belirten Akkoyun, proje kapsamında tarihi çarşıda 200 m2’lik alanda cadde iyileştirme çalışmaları yapıldığını kaydetti. Safa Caddesi, Kılıç Caddesi, Demokrasi Caddesi ve Kilise Caddesi’nden oluşan yaklaşık 600 metre uzunluğundaki alan.
Demokrasi Caddesi’ndeki toplam 62 dükkanın restorasyon ve onarım çalışmalarının tamamlandığını, 8 betonarme binanın yıkıldığını, tescilli dükkanların izolasyon, altyapı ve aydınlatma işlerinin yapıldığını belirten Akkoyun, iyileştirme çalışmalarının yapıldığını belirtti. Çarşının üst kısmında vatandaşlara ait özel mülk olan 15 tescilsiz konutun bulunduğu caddede gerçekleştirildi.
Kilise Caddesi, Kılıç Caddesi, Zambak Caddesi, Eğitim Caddesi ve Safa Caddesi’nde parke döşeme, genel sıva, boya işleri ve aydınlatma işlerinin tamamlandığını belirten Akkoyun, şöyle devam etti:
“Mardin ve Dargeçit’imizin her alanda daha da gelişmesi ve gelişmesi için sürekli çalışıyoruz ve Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemizde ve ilimizde sağlanan huzur, güven ve istikrar ortamıyla çalışmaya devam edeceğiz. Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Mardin’imiz, “Artık sosyal ve kültürel gelişmelerin odağı haline geldi. Biz biliyoruz ki Türkiye’nin huzuru Mardin’in huzuru, Dargeçit’in huzurudur. Türkiye’nin yüzyılının barış ve istikrar yüzyılı olacağına tüm kalbimle inanıyorum.”
Kaymakam Muhammed Enes İpek, ilçenin tarihi dokusunun korunması ve kültürel mirasın korunması adına önemli çalışmalar yapıldığını belirterek, Süryani çarşısının yüzyıllardır bölgenin ticari ve sosyal yaşamının kalbi olduğunu söyledi.
Bu eşsiz mekânı, tarihi kimliğini koruyan ve modern ihtiyaçları karşılayan restorasyon çalışmalarıyla yeniden canlandırdıklarını belirten İpek, “Projemiz titiz bir çalışma sonucunda tamamlanarak çarşımız eski ihtişamına kavuştu” dedi. dedi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Ayhan Gök, sokaklardaki restorasyon ve rehabilitasyon çalışmalarının titizlikle yürütüldüğünü söyledi.
Gök, şöyle konuştu: “Bakanlığımızın yaklaşık 42 milyon liralık ödenek ayırdığı yol restorasyon ve iyileştirme çalışmaları kapsamında Dargeçit’te 5 sokak ve 62 dükkanın sokaklarını güçlendirerek hayata kazandırdık. Bu da onlardan biri. mahallede yaratılan en büyük eserler.” dedi. Ardından tarihi çarşının açılışı yapılarak dükkânların anahtarları hak sahiplerine teslim edildi.