TESK Genel Başkanı ve Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye’den televizyon dizisi ihracatına ilişkin basına açıklama yaptı.
Pandemi ile birlikte dünya çapında Türk dizilerine olan talebin arttığını belirten Palandöken, şöyle konuştu: “Pandeminin başladığı 2020 yılından bu yana yıllık 300 milyon dolar tutarındaki dizi ihracatımız 600 milyon dolara ulaştı. Pandemi ile birlikte Türk dizilerine olan talebin yüzde 184 arttığı belirtiliyor. “Ülkemizin potansiyeli dikkate alındığında yıllık 600 milyon dolarlık dizi ihracatımızın 1 milyar doları aşması bekleniyor” dedi.
“DİZİ 150 ÜLKEDE 500 MİLYON İZLENİYOR”
Türk dizilerinin İspanya, Suudi Arabistan ve Mısır başta olmak üzere 150 ülkede 500 milyon kişi tarafından izlendiğini belirten Palandöken, şöyle konuştu: “Bu dizilerde Türk halılarını, bakır ve gümüş işlemelerini, mücevherlerini, modasını daha da tanıtacağız. Ülkemizin zanaatkarlarının ürettiği giyim ve mobilya sektörleri.” çok fazla vurguyu hak ediyor.
Televizyon dizileri ve filmlerin kostümlerinin yerli olarak tasarlanıp üretilmesine, kumaşlarımızın dünyaya tanıtılmasına özen gösterilmesi gerekiyor. “Kayısı, kuru üzüm, incir ve fındık gibi ülkemizin tipik tarım ürünleri dizi ve filmlerimizde mutlaka yer almalıdır” dedi.
“TÜRKİYE’NİN TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİ, DİZİ VE FİLMLER YOLUYLA DÜNYAYA TANITILMALI”
Türkiye’nin tarihi ve doğal güzelliklerinin dizi ve filmlerle dünyaya sunulması gerektiğini vurgulayan Palandöken, şöyle konuştu:
“Popüler film ve dizilerde yer alan mekanlar, insanların tatil tercihlerini etkileyen en önemli faktörlerden biri haline geldi.
Televizyon dizi ve filmlerinde tarihi ve turistik mekanların yer alması milyonlarca kişinin göreceği bir tür reklam hizmeti sağlamaktadır. Çünkü günümüzde insanlar filmlerde gördükleri karakterlerin kültürünü öğrenmek ve yaşadıkları yerleri görmek için seyahat etmektedirler. Bu nedenle ülkemizin tarihi ve doğal güzellikleri ve gözde turistik bölgelerimiz dizi ve filmlerle tüm dünyaya tanıtılmalıdır.
Yerli yapım üreten firmalarımız dizi ve filmlerin satıldığı ülkelerde devlet destekli tanıtım yapabilmeli. Dizi ve film turizmi hem filmin çekildiği yerin ekonomisine hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Gastronomi turizmini canlandırarak istihdama da önemli bir etkisi oluyor” dedi.