Aksaray Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Osman Doğanay, AA muhabirine, Kemerhisar şehrinin altında Tyana antik kentinin kurulduğunu söyledi. Antik kentin, Orta Anadolu’yu Gülek Boğazı üzerinden Pozantı üzerinden Akdeniz’e bağlayan bölgede kurulduğunu belirten Doğanay, konumu nedeniyle antik çağlardan bu yana birçok ordunun ve toplumun geçiş noktası olduğuna dikkat çekti. tarih.
Tyana’nın stratejik önemi nedeniyle tarih boyunca yerleşim gördüğünü vurgulayan Doğanay, şöyle konuştu: “Bu özelliğiyle Anadolu’nun ender şehirlerinden biri. Yaptığımız arkeolojik kazılarda M.Ö. 2.500 yıllarında burada mutlaka bir yerleşim vardı. 2016’dan beri burada olduğunu kanıtladı.” “Bu tarihten bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle arkeolojik kazı, araştırma ve restorasyon çalışmaları yürütüyoruz. Kentin bu stratejik önemi sayesinde turizm potansiyeli son derece yüksek.” dedi.
Kazıların bu yıl kemerlerin bulunduğu bölgeden başladığını ve genişletilerek devam edeceğini belirten Doğanay, şöyle konuştu:
“Hıristiyanlığın Anadolu’daki en eski sekizgen kilisesinin büyük bir kısmı gün ışığına çıkarılmış, dünyada ise sekizgen planlı tek korunmuş kilise ortaya çıkarılmıştır. Hristiyanlığın resmi din olmasından kısa bir süre sonra sekizgen planlı olarak inşa edilen “Galeri katı ve üst katı olan bir kilisedir. Aynı zamanda bir piskopos kilisesi olduğundan burada bir de piskopos sarayı bulunmaktadır. O bölgede de kazı çalışmalarımız sürüyor” dedi.
Doğanay, kilisede yapılacak restorasyon çalışmalarının ardından kazı alanındaki kemerlerle bütünleştirilerek ziyaret edilebilir bir alan haline getirilebileceğini belirtti.
Restorasyonun ardından alanı ziyarete açmak istediğini belirten Doğanay, şöyle konuştu: “Kilisenin en önemli özelliği antik dünyadan günümüze ulaşan tek sekizgen kilise ve Hıristiyanlığın ilk kilisesi olmasıdır. Kazılarımız sonrasında bulunan buluntularla ortaya koyduk, ileride daha detaylı bilgiye sahip olacağız.” dedi.