Uzmanlar, kalabalık havaalanları ve uçuşlarda mikroplardan korunmak isteyenler için doğru maskeyle seyahat etmenin önemine dikkat çekiyor.
Sonbaharın gelişi çoğumuz için grip mevsiminin başlangıcıdır. Bitmek bilmeyen bir yaz arayışıyla güneşin ve sıcak havanın peşinde koşarken, tatil sonrası uçakla seyahat eden pek çok kişi, her temas alanını dezenfekte etmelerine rağmen hastalandıklarını söylüyor.
Şimdi de uzun mesafeli uçuşlarda çalışan bir uçuş görevlisi, Reddit’te yolcuların uçakta sağlıklı kalmaları için ipuçları paylaştı.
Mikropların saklandığı beklenmedik yerler ve bir sonraki uçuşunuzda hastalanmayı nasıl önleyeceğiniz hakkında bilmeniz gerekenleri burada bulabilirsiniz.
Uçaklarda en kirli koltuklar nerede?
Reddit’te HausOfDarling adını kullanan bir uçuş görevlisi, r/AskReddit başlığında uçaklardaki en kirli alanlardan bazılarını paylaştı.
“Koltuk cebine hiçbir zaman hiçbir şey koymamanızı veya kullanmamanızı tavsiye ederim. Çöpler toplanıyor ama asla ‘temizlenmiyor'” diye yazdı.
Kullanıcı, “kirli mendiller, hasta çantaları, iç çamaşırları, çoraplar” ve “sakız, yarısı yenmiş şeker, elma çekirdekleri” gibi temizleyicilerin bu ceplerden çıkardığı hoş olmayan şeylerin bir listesini daha da detaylandırdı.
Bu çoğumuzun farkına varmadığı bir şey olabilir ancak bu ceplerin yeterince temizlenmemesi, diğer yolculardan gelen mikropların kolaylıkla eşyalarınıza geçebileceği anlamına gelir.
Örneğin, birisi cep telefonuna öksürüp sonra onu koltuğun cebine koyarsa mikropların çoğu orada kalacaktır. Telefonunuzu aynı yere koyduğunuzda bu mikroplar saniyeler içinde ellerinize bulaşabiliyor.
Uçuşların yoğun temposu nedeniyle çoğu uçak, temizlik ekiplerinin tüm çabalarına rağmen mikrop barındırabiliyor.
Koltuk ceplerinde saklanan güvenlik talimat kartlarından tepsi masalarına ve tuvaletlere kadar her yer kirlenebilir.
Insider dergisi aslında Canadian Broadcasting Corporation tarafından yürütülen sürüntü testleriyle ilgili şaşırtıcı sonuçları paylaştı.
Test sonuçlarına göre bazı koltuk başlıklarının grip ve diğer ciddi hastalıklara neden olabilecek stafilokok, E. coli ve hemolitik bakterilerle dolu olduğu görüldü. Araştırma ayrıca koltuk ceplerinde aerobik bakteri ve küfün yanı sıra koliform ve E.coli açısından da pozitif test sonuçlarının çıktığını ortaya çıkardı. coli.
Kabin ekibi, güvenlik talimat kartları, tepsi masaları ve tuvaletlerin yanı sıra baş üstü dolapları ve koltuk kılıflarının da mikropların saklanabileceği alanlar olduğuna dikkat çekti.
Çözüm? Yanınızda dezenfektan ve el antiseptiği bulundurun.
Uçarken dikkat edilmesi gerekenler
Koltuğunuza oturmadan önce çantalarınızı baş üstü çöp kutusuna koyun ve ardından hemen ellerinizi yıkayın.
Oturduktan sonra güvenlik talimatları kartını okuyun ve dezenfekte ederek bir sonraki yolcu için temiz bırakın. Tepsi masasında yemek yemeden veya içmeden önce el dezenfektanı kullanın. Yemek tepsisinin temizlenmesi de faydalı olacaktır.
Tuvalete giderken, tuvaletin kendisi düzenli olarak temizlense bile kapı kilitlerinin ve kollarının çoğu zaman temizlenmediğini unutmayın. Ayrılmadan önce ellerinizi iyice yıkayın ve koltuğunuza döndüğünüzde tekrar dezenfektan kullanarak mümkün olduğunca mikropsuz olduğunuzdan emin olun.
Kabin ekibi koltuk kılıflarının temizlenmiş olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtse de bu her zaman bir garanti değildir.
Mikroplardan endişeleniyorsanız uçuşunuzdan önce tek kullanımlık veya tekrar kullanılabilir bir koltuk örtüsü satın almayı düşünün.
Uçaklardaki geri dönüştürülmüş hava zararlı mıdır?
Uçaklardaki geri dönüştürülmüş havanın hastalıklara yol açtığına dair pek çok korku hikayesi duymuş olsak da, gerçek bu kadar basit değil.
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) yaptığı araştırmaya göre uçaklardaki hava kalitesi çoğu iç mekan ortamından çok daha iyi.
IATA, “Modern kabin ortamında bulaşma riski çeşitli nedenlerden dolayı düşük: yolcular aynı yöne bakıyor, koltuk arkaları bariyer görevi görüyor, hava akışı yukarıdan aşağıya doğru ve hava makul derecede temiz” diyor.
Aslında kabin havası saatte 20 ila 30 kez yenilenir; bu da çoğu ofis binasına göre yaklaşık 10 kat daha sıktır.
Uçaktaki havanın yarısı yüksek verimli partikül filtrelerinden (HEPA), diğer yarısı ise temiz havadan oluşuyor. HEPA filtrelerin bakteri ve virüs giderme oranının şu anda %99,993 etkili olduğuna inanılmaktadır.
Ayrıca uçaklarda hava akışının yönü de önemli bir faktördür. Hava, uçağın tüm uzunluğu boyunca değil, yukarıdan aşağıya doğru akarak uçuş sırasında diğer yolcuların mikroplarını soluma riskini azaltır.
Uçakta maske takmak uygun mu?
COVİD-19 döneminde uçaklarda maske takma zorunluluğu geçmişte kalmış gibi görünse de bazı yolcular hâlâ uçuşlarda maske takmayı tercih ediyor.
Neden? Aşırı kalabalık havaalanları ve dolu uçak kabinleri, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için hastalık riskini artırabilir. Dezenfektan kullanırken veya öksüren kişiden uzak durmaya çalışırken ne kadar dikkatli olursanız olun, mikropların size ulaşma ihtimali vardır.
Bu nedenle uzmanlar, seyahat ederken mikroplardan korunmak istiyorsanız maske takmanızı öneriyor.
Mount Sinai Sağlık Sisteminde enfeksiyon önleme direktörü Dr. Bernard Camins, filtre şirketi AusAir’e “Kendinizi solunum yolu viral enfeksiyonlarından korumak istiyorsanız maske takmalı ve sık sık el hijyeni yapmalısınız” dedi.
Uzmanlar her maskenin eşit derecede etkili olmadığına dikkat çekiyor. Artık bez maskelerin en etkili seçenek olmadığını bilsek de her maske türü mükemmel koruma sağlamaz.
N95 ve KN95 maskeleri sıklıkla en iyi seçenek olarak gösteriliyor; çünkü burnu ve ağzı tamamen kaplıyor ve filtreleme gücü yüksek.
Uçuş sırasında maske takan tek kişi siz olsanız bile korunursunuz ve uçaktaki hava filtreleme sistemi sayesinde mikrop kapma olasılığınız yere göre daha az olur.
Bu nedenle bir sonraki uçuşunuzda maske takmayı düşünüyorsanız, havalimanında maskenizi çıkarmayın ve temiz hava solunana kadar bekleyin. Ve ne yaparsanız yapın, seyahat ederken yanınızda el dezenfektanı bulundurun.