Turist Rehberi yasa tasarısını TBMM’de ilk imzalayan taraf olarak tasarıyı savunan milletvekillerine seslenen Yayman, şunları söyledi; “CHP Milletvekili Okan Konuralp’in Dijital Medya Komisyonu’nda trollerin ve trol zihinlerin önlenmesine ilişkin itirazlarına tamamen katılıyorum. Ancak biz bu yasayı dezenformasyona yönelik yapmak istediğimizde TBMM’de çok ciddi itirazlar geldi. Bir programı yürütürken gerçek politikacılar etkili olmazsa dijital platformda da etkileşim alması mümkün.” “Türkiye’de ve dünyada dijital kanallarla ilgili çok fazla konuşuluyor. TBMM Dijital Medya Komisyonu olarak biz de en yoğun çalışan komisyonlardan biriyiz. Hiçbir kurala uymayan paylaşımların kaldırılacağı TikTok’a karşı düzenleme yapmayı düşünüyoruz. Ahlak ileride yayınlanacak” dedi.
Yayman, Türkiye’nin 12. Kalkınma Planı’nda öngörülen 100 milyar dolarlık gelir ve 82 milyon turist sayısına ulaşmak için turizmin tüm bileşenlerinin yapılandırılmasının şart olduğunu vurguladı; “İkinci sorun, buradaki sorunumuz, eski yapıyı “yükseltmek”. Bunun için de evrensel normlara uygun bir turizm ekosistemi oluşturmak istiyoruz. Türkiye’nin bir açık hava müzesi olduğu gerçeği, özellikle deniz, kum ve güneşin ötesinde turizmin çeşitlendirilmesi, yayla, sağlık, spor ve din turizminde bu alanlarda ciddi ilerleme sağlanmasına ihtiyaç var.
Diğer bir sorun ise turizm pazarının genişlemesidir. Bu konuda Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) kurulması çok önemli bir adımdı. Bir diğer sorun ise gün ve yatak sayısının artmasıdır” dedi.
Turizmin kıyı turizminden çıkarılarak 7 bölgeye yayılması gerektiğini vurgulayan Yayman, şöyle konuştu: “Bu hedeflere ulaşmak için düzenlemeler yapıldı ve yapılmaya da devam ediyor. Turizm bakan yardımcısı olarak görev yapmış bir kişi olarak kimseyi dışlamıyoruz. Biz sadece turist rehberlerinin standardını evrensel standartlara getirmek istiyoruz, bir yandan da meslek birliği oluşturarak standartları yükseltmek için başta ÖSYM olmak üzere çok net standartlar getiriyoruz ki kimse harabeleri tarif etmesin, Hierapolis, Anavarza Kalesi, Hatay ve Mersin’deki Cennet-Cehennem mağaralarının yabancı dil bilmeden tartışılmasına saygı duyuyoruz. Dileğimiz Türk turizminin evrensel standartlara ulaşmasıdır” dedi.
Türkiye’nin 100 milyar dolar gelir ve 82 milyon turist hedefine ulaşması için çok sıkı düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Yayman, şöyle konuştu: “Turizmin tüm bileşenlerini yeniden yapılandırmamız gerekiyor. Sadece Antalya’daki otel sayısı, turist sayısına göre daha fazla. Fransa ve İspanya’daki oteller “Türkiye’deki 5 yıldızlı otel sayısı Avrupa’daki 5 yıldızlı otel sayısından daha fazla. Bütün eleştiriler başımızın üstünde. Niyetimiz samimidir. Yapmak istiyoruz. dikkate değer tüm itirazları dikkate alan bir anlaşma” dedi.