Yaz ishali tatilinizi zehir etmesin

Kişinin günlük dışkılama sayısının aniden artması ve dışkının su şeklinde ya da sulu olması ile gelişen duruma ishal denildiğini belirten Uzm. Dr. Şule Turan Akyol, yaz tatilinin zehir olmaması için çocuklu ailelere uyarılarda bulunmuş oldu. Günde 3 kez sulu dışkı var ise ishal akla gelmeli Çocukta ishal bulgusu olduğundan şüphelenilmesi için minimum 3 kez sulu dışkı yapıyor olması icap ettiğini işaret eden Uzm. Dr. Şule Turan Akyol, “İshal çoğu zaman kısa süreli ve ansızın adım atar. Su, sodyum, karbonat ve potasyum benzer biçimde elektrolitlerin vücuttan hızla kaybolmasına niçin olabilir, durum ciddileştiğinde çekince oluşturur. Vücut susuz kalır ve elektrolitler dengesizleşir. İshal her yaşta görülebildiği benzer biçimde, hijyenin tam olarak sağlanamadığı kalabalık ortamlarda ise salgınlara da yol açabilir”
diye konuştu. Doğru tedavi yapılmazsa can kaybı olabilir Yaz döneminde sıkça rastladığımız yaz ishalinin havuz ve deniz suyunun yutulması, gıdaların kirli suyla yıkanması ya da sıcakta bekleyip bozulan gıdalar sebebiyle görüldüğünün altını çizen Uzm. Dr. Şule Turan Akyol, “Bilhassa minik çocuklarda görülen yaz ishalleri, doğru tedavi yapılmadığında can yitirilmesine bile niçin olabiliyor. 6-12 ay içinde en sık olmak suretiyle 0- 5 yaş arası çocuklarda görülen yaz ishali ne olursa olsun denetim altına alınmalı. Dünya Sıhhat Örgütü, ishali 24 saatte üçten fazla sulu dışkılama yada yalnız anne sütü ile beslenen bebeklerde her zamankinden daha sık ve sulu dışkılama olarak tanımlıyor. İshalin yanı sıra ateş, kusma, bulantı, karın ağrısı, halsizlik görülüyor.
Çocuklardaki yaz ishali çoğu zaman 3-7 gün içinde son buluyor” bilgisini verdi. Sıvı desteği oldukca mühim Yaz ishalinde sıvı desteğine dikkat çeken Uzm. Dr. Akyol, şu şekilde devam etti: “Ilk olarak kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin takviyesi için ağızdan ve lüzumlu durumlarda damardan sıvı tedavisi gerekiyor. Bilhassa kusması da olan hastalarda ağızdan verilen sıvı kaybı karşılanamayacağı için ne olursa olsun damardan sıvı vermek oldukca önemlidir. Mikrobik ishallerde dışkı incelemesi sonuçlarına gore bakteriyel nedenler düşünülüyorsa, uygun antibiyotik tedavisi yapılır. Genel anlamda viral enfeksiyonlarda sıvı replasmanı, mide koruyucu ilaçlar, bağırsak florasını halleden uygun probiyotiğin kullanımı kafi olmaktadır.” İshal rejimi uygulanmalı İshal sürecinde ağır ve yağlı yiyecekler yenmemesi, gene bağırsak hareketlerini arttıran gıdalardan kaçınılması icap ettiğini işaret eden Uzm. Dr. Akyol,
“En önemlisi, kesinlikle çocuklarda ishal rejimi uygulanmalıdır. Öğünlerde ayran, pirinç suyu, havuç suyu, çorbalar tercih edilebilir. Kesinlikle pirinç, patates, beyaz peynir, yoğurt, ekmek, mercimek, tarhana çorbası, haşlanmış et, tavuk, balık, haşlanmış yumurta benzer biçimde enerjiden varlıklı, protein de içeren, posasız, yumuşak besinler verilmeli” ifadelerini kullandı. Yaz ishalinden koruyacak tavsiyeler Yaz ishaline karşı alınabilecek tedbirler hakkında da önerilerde bulunan Uzm. Dr. Akyol, “Çocuklarımız ne olursa olsun temiz sıvı tüketilmeli. Tüketilecek gıdalar taze olmalı. Gıdaların son kullanma zamanı geçmemiş olmalı. Pastörize olmamış süt ve süt ürünleri tüketilmemeli. Meyve ve sebzeler temiz suyla iyice yıkanmış olmalı. Sık el yıkama ve kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmeli. İshalli kişilerle aynı wc kullanılmamalı yada kullanılacaksa hastadan sonrasında wc dezenfekte edilmeli. Tatillerde havuz ve deniz kullanımı sık olduğu dönemlerde probiyotik kullanılmalı” şeklinde konuştu.
Yoruma kapalı.