Zerzevan Kalesi’nin surları yıl boyu süren kazılarla gün yüzüne çıktı

Çınar ilçesine 13 kilometre uzaklıkta, Demirölçek ilçesi yakınlarında 124 metre yükseklikte kayalık tepe üzerinde yer alan, askeri yerleşimde dünyadaki son Mithras tapınağının gün ışığına çıkarıldığı kale, yapılan bilimsel kazılarla tarihe ışık tutuyor.

UNESCO Dünya Mirası Geçici ListesiKültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik, Diyarbakır Müzesi, Çınar Kaymakamlığı ve Dicle Üniversitesi’nin katkılarıyla 2014 yılında başlayan kazı çalışmaları, 2020 yılında kale kapsamına alınan ve çevreden yoğun ilgi gören kalede devam ediyor. yerel nüfus. ve yabancı turistler.

Şu ana kadar 60 dekar alanda yapılan kazılarda, 12-15 metre yüksekliğinde ve 1200 metre uzunluğunda sur kalıntıları, 21 metre yüksekliğinde gözetleme ve savunma kulesi, kilise, idari bina, konutlar kaldı. Mithras dinine ait tahıl ambarları ve silahlar, kaya mezarları, su kanalları ve 54 su sarnıcı, yer altı kilisesi, 400 kişilik yer altı sığınağı, konutlar, gizli geçitler MS 4. yüzyılda Hıristiyanlığın kabul edilmesiyle önemini yitiren yeraltı tapınağı gün yüzüne çıkarıldı.

Kış döneminde, Roma İmparatorluğu döneminde “askeri yerleşim” olarak kullanılan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi’nin duvarları ve gizli ritüellere katılanların kaldığı alanın ortaya çıkarılması için kazı çalışmaları yapılıyor.

“YERE VURULAN HER ÇAPA İLE TARİHE IŞIK TUTUYORUZ”

Kazı ekibi başkanı Prof. Dr. Aytaç Coşkun, Zerzevan Kalesi’nde kazı çalışmalarının 2014 yılında başladığını hatırlatarak, kazıların bölgenin ve kentin tarihini değiştirdiğini söyledi. Kalenin bölge ve Diyarbakır turizmine katkı sağladığını belirten Coşkun, kazılarda birçok yeni alanın ortaya çıkarıldığını söyledi.

Kazılarda binlerce eserin bulunduğunu ve o dönemin askeri ve sosyal hayatına dair her şeyin kalede bulunduğunu anlatan Coşkun, kalenin 3 bin yıl boyunca kullanılan aktif bir yerleşim yeri olduğunu söyledi. Coşkun, kazıların hızla devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Kış sezonunda da devam ediyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Geleceğe Miras Projesi’ kapsamında kaledeki kazı ve restorasyon çalışmalarımız aralıksız devam edecek. Kış şartlarına rağmen kazı çalışmalarımıza ara vermiyoruz. 12 ay sürüyor En yoğun çalıştığımız yer Mithras Kutsal Alanı ve surları. “Kale, kültür ve inanç turizmi açısından önemli bir alan”.

Zerzevan Kalesi’nin Türkiye’nin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olduğunu vurgulayan Coşkun, bölgedeki mevcut yapıların korunmasına yönelik sadece kazı değil çalışmalar da yapıldığını, bunun yapıların korunması açısından önemli olduğunu söyledi.

Coşkun, “Zerzevan Kalesi’nde kış mevsiminde çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. Yere düşen her çapayla tarihe ışık tutuyoruz. Dolayısıyla kale, ziyaretçilere birçok farklı alan da sunuyor. Kış mevsiminde de çalışmaktan mutluluk duyuyoruz.” dedi.

ZERZEVAN KALESİ

Antik askeri yerleşim yolu üzerinde, deniz seviyesinden 124 metre yükseklikte kayalık bir tepe üzerinde yer alan Zerzevan Kalesi, Amida ile Dara arasında stratejik bir noktada yer alıyor.

Yerleşim konumu nedeniyle tüm vadiye hakim olan, antik ticaret yolu üzerinde geniş bir alanı kontrol eden ve Roma sınır garnizonu olan kale, Romalılar ve Sasaniler arasında büyük savaşlara sahne olmuştu.

Zerzevan Kalesi’nin tarihi Asur dönemine (MÖ 882-611) kadar uzanmaktadır. Ana askeri yerleşim, MS 3. yüzyılda Roma döneminde kale içinde inşa edilmiş ve 639 yılında İslam ordularının fethine kadar sürekli olarak kullanılmıştır.

Yerleşimin surları ve yapıları Anastasius (MS 491-518) ve Justinianus (MS 527-565) dönemlerinde onarılmış, bir kısmı yeniden inşa edilerek bugünkü durumuna getirilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir