Giresun Valiliği, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ve İl Özel İdaresi, 19. Yüzyılın en önemli örneklerinden biri olan Zeytinlik İlçesi’nin özgün yapısının ortaya çıkarılması amacıyla Zeytinlik’in tarihi lokasyonunun yol iyileştirme ve kentsel tasarım projesini hayata geçirdi. yüzyıl kentsel tasarımı. Kent merkezinde 3. Derece sit alanı olan mahallede, ilk etabı 2018’de, ikinci etabı ise 2020’de tamamlanan proje kapsamında 40 konut orijinal haliyle restore edildi.
Toplam 16 bin liraya mal olan projenin ardından Zeytinlik ilçesinin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınması için gerekli talepler sunuldu. DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin turizm potansiyelini harekete geçirmek amacıyla DOKA gibi planlamadan analize, mali destek programlarından tanıtım faaliyetlerine kadar birçok turizm çalışması yürüttüklerini söyledi.
Bu çalışmalardan birinin de Giresun’un tarihi Zeytinlik ilçesinde yürütülen proje olduğunu belirten Akpınar, devam eden çalışmaların tarihi yapıları ortaya çıkarıp turizme kazandırmayı amaçladığını söyledi. Projenin bölgede iki etapta hayata geçirildiğini söyleyen Akpınar, şöyle konuştu:
“Tarihi ve kültürel değerlerin korunmasına yönelik mali destek programlarımız kapsamında, tarihi Zeytinlik ilçesinin yeniden canlandırılması projemiz kapsamında Giresun Valiliği ve İl Özel İdaresi ile iki aşamalı bir projeyi hayata geçirdik. Binaları orijinal hallerine kavuşturarak turizm merkezi haline getiriyoruz.” “40 tescilli binayı bölge turizminin hizmetine sunduk. Bu projeyle bölgede turizm hareketliliği başladı.”
Bölgenin tanıtım ve markalaşmasına yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Akpınar, şöyle konuştu: “Zeytinlik İlçesi’nin sürdürülebilir turizm anlayışı ve yaklaşımıyla gelecek nesillere aktarılabilmesi için UNESCO Geçici Miras Listesi’ne başvuruda da bulunuldu. Turizmde gelişmeye ve marka olmaya çalışıyoruz.” dedi. Akpınar, Giresun’da turizme yönelik çalışmalarının sadece Zeytinlik ile sınırlı olmadığını, farklı değer ve kültürlerin turizme kazandırılmasına yönelik projeler yürüttüklerini sözlerine ekledi.
“BU EVLER DÖNEMİN AKILLI EVLERİYDİ”
Tarihi Zeytinlik beldesinin yol iyileştirme ve kentsel tasarım projesi koordinatörü ve Giresun Görele Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gazanfer İltar, Zeytinlik Mahallesi’nin 19. yüzyılın ikinci yarısında kurulmuş bir yerleşim yeri olduğunu belirtti. Rus-Osmanlı Savaşı sırasında Ruslar Trabzon’a yaklaştığında Gümüşhane’nin zengin altın madencileri “Ruslar da buraya gelecek” diyorlardı. Giresun’a endişeyle göç edip “Gogora Mahallesi” olarak bilinen bölgeye yerleştiğinde doğduğunu anlatan İltar, tarihi mahallede günümüze 80’e yakın evin ayakta kaldığını söyledi.
İltar, evlerin her birinin kendine has bir karaktere sahip olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Her ev başlı başına bir kavramdır, bahçe içindedir. Mesela her evin müştemilatları, fırını, sobası, sarnıcı, çamaşır odası, kuyusu ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek ‘bayram’ denilen küçük bir bahçesi vardır. .günlük ihtiyaçlar. Evler birbirlerinin görüşünü engellemeyecek şekilde inşa edilmiş. Arkasında da bir mahremiyet yaratılmış.
“EVLERİN İNŞAAT MALZEMELERİ VE MOBİLYALARI AVRUPA’DAN GETİRİLDİ”
Mahallede 19. yüzyıldan itibaren çok kaliteli bir yaşamın kurulduğunu belirten İltar, şöyle konuştu: “Evler yapılırken inşaat malzemelerinin çoğu Avrupa’dan, özellikle Marsilya’dan getiriliyordu. Gemiler buradan fındık getiriyorlardı. Avrupa’ya iç mimarlık ürünleri getirildi, buradaki evlerde mobilya ve yapı malzemeleri kullanıldı.” “Avrupa’nın büyük firmalarının markalarını bulabilirsiniz.” dedi.
Zeytinlik Mahallesi’ndeki bazı tarihi evlerde yaşamın devam ettiğine dikkat çeken Doç. kafe, restoran gibi. Ancak buradaki evler hala yaşanabilir durumda. “1. yüzyıldan kalma objeler var, dolayısıyla buradaki her ev başlı başına bir müze gibi.” dedi.