Uluslararası Taşıma İşleri Organizatörleri Birliği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aras, yaptığı yazılı açıklamada Schengen vizesi alımında karşılaşılan sorunlar hakkında bilgi verdi.
Schengen randevusunda sorunlar yaşandığını, yeni sürücülerin vize başvurularının reddedildiğini, deneyimli sürücülere ise kısa süreli vize verildiğini belirten Aras, bu nedenle Avrupa Birliği’nin (AB) ihtiyaç duyduğu ürünlerin Türkiye’den teslim edilemediğini söyledi. Türk vatandaşı profesyonel kamyon şoförleri tarafından.
Aras, bu şekilde sadece Türkiye’nin değil, küresel yatırımcıların, üreticilerin, ticari kuruluşların ve tüketicilerin de “cezalandırıldığını” söyledi.
Bu durumun AB ile ticareti durma noktasına getirdiğini vurgulayan Aras, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Türkiye’den AB’ye yapılan ihracatın yüzde 50’si, Türkiye’de yatırım yapan AB sermayeli şirketler tarafından yapılıyor. Bu malların sahipleri AB şirketleri olduğundan, AB, Türkiye’nin AB’ye katılımı konusunda kendi şirketlerini ve tüketicilerini cezalandırıyor. AB’ Türkiye’nin ihracatını kara yoluyla Türkiye’ye ve Orta Asya, Kafkaslar ve Orta Doğu’ya taşıyan uluslararası yük taşımacılığı sektörünün, vize sürecinde zorluklar ve zaman kayıpları yaşaması, ticari malların hareketini kısıtlıyor.
AB-Türkiye ticaretinin potansiyel olarak büyümesine engel olan bu tutumun bedelini hem AB hem de Türkiye ödüyor. Schengen randevularında sıkıntı yaşanıyor, Türk tır şoförleri vize alamıyor. Tüm Avrupa sürücü sıkıntısıyla uğraşırken, Schengen ülkelerindeki misyonlar yeni sürücüler için vize başvurularını reddediyor. “Yılların tecrübesine sahip sürücülere Schengen vize kurallarına aykırı olarak kısa süreli vize veriliyor veya reddediliyor.”
Vize sürecinde başka pek çok sorunun da yaşandığını belirten Aras, şöyle konuştu: “Profesyonel tır şoförlerine uygulanan vize engelinin bir an önce kaldırılması ve tır şoförlerinin Schengen vizesini bir an önce alabilmesi için tüm taraflardan destek istiyoruz. Ülkeyi “acil ve öncelikli” olarak ayrı kategoriye ayırdık. dedi.