Tekirdağ’ın Perinthos Antik Kenti’nde yapılan çalışmalarda “gemi batığı” bulundu. Mimar Sinan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem, Müzeler Haftası etkinlikleri kapsamında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde düzenlendi. “Tekirdağ’daki Antik Kentler” Konferansta yaptığı konuşmada Perinthos Antik Kenti’nin tarih öncesinden günümüze kadar kullanılan önemli bir merkez olduğunu belirtti. Antik kentin iki büyük limanının bulunduğuna işaret eden Erdem, doğudaki limanın ticari, batıdaki limanın ise askeri amaçla kullanıldığının tespit edildiğini söyledi.
Erdem, Perinthos’ta su altı çalışmaları ve arkeolojik kazılar yapıldığını belirterek, şöyle konuştu: “Sualtı çalışmalarımız devam ediyor. Perinthos’un çok uzun bir kıyı şeridi var ve burada kültürel varlıkların tespiti için dalışlar yapılıyor.” dedi.
Su altı belgeleme çalışmaları yapıldığını belirten Erdem, şöyle konuştu:
“Amacımız Perinthos’un çevresini ve kıyı kesimini inceleyerek hassas topoğrafik veriler elde etmek. Deniz tabanı nasıldı ve deprem sonrası ne hale geldi? Deniz altında arkeolojik kalıntılar var mı? Deniz tabanının tamamı uzaktan kumandayla taranıyor. Kontrol kontrollü tekne, altında sensörler ve üstte radar “60 metrede enkaz tespit edildi. Bu enkaz gelecek yıl kameralara yakalanacak.”
Marmaraereğlisi ilçesindeki Perinthos Antik Kenti’nde 2020 yılında Prof. Dr. başkanlığında başlatılan kazı çalışmaları, Erdem başkanlığında gerçekleştiriliyor. Kazılarda 5 bin yıl öncesine ait seramikler, kaşık parçaları, çömlekler ve hayvan kemikleri bulundu. Antik kentin tiyatro alanında da önemli buluntulara rastlandı.