Kars Çayı’nın aktığı Dereiçi’ndeki vadinin üst kısmında makineli tüfek mevzisinin bulunduğu tabya, at nalı ve hilale benzerliğiyle dikkat çekiyor.
1854 yılında Kerim Paşa tarafından yaptırılan ve Ruslara ve Ermenilere karşı yapılan savaşlarda kullanılan tabyanın duvarları yıkılmış, bazı yerleri defineciler tarafından kazılmış, bir kısmı da hayvan barınağına dönüştürülerek adeta yağmalanmıştır.
“Kerim Paşa Tabyası” olarak da anılan yapının, düzgün kesilmiş bazalttan yapılmış bordür süslemelerine sahip cephe duvarları, geçmişten günümüze oldukça sağlam bir halde ulaşmıştır. Gemli, Kars Kalesi’ni doğudan gelecek saldırılara karşı korumak için yapılan en yakın tabyadır.
“RUSLARA KARŞI SAVUNMA AMAÇLI YAPILMIŞTIR”
Atatürk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Ortaçağ Tarihi Bölümü Emekli Doktoru. Öğretim Üyesi ve tarih araştırmacısı Gürsoy Solmaz, AA muhabirine, Kars’ın 46 burcundan biri olan “Gemli veya Kerim Paşa” adlı tabyanın askerler tarafından inşa edildiğini söyledi.
Solmaz, şöyle konuştu: “13 bölümden oluşan tabyanın kuzey kısmı açık, diğer kısmı ise at nalı veya hilal şeklindedir. Bu yapısıyla Anadolu tabyaları arasında tektir. Sadece tabyalara benzer. Erzurum Palandöken tabyası Ruslara karşı savunma amacıyla buraya yapılmıştır. “Çıkıp kendini savunmak istese de muhalif arkadaşları ona engel oldu. Bu denilen dönemin yapısı budur. 1853-1855 Kırım Savaşı.” dedi.
Aynı yıllarda vatansever şair Namık Kemal’in de Kars’ta bulunduğunu unutmamak gerektiğini belirten Solmaz, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu savaşın getirdiği stres, baskı ve gerginliktir ve bu savaşın sonunda yapılacak olan 93 Harbi ile Kars kaybedildiğinde Namık Kemal şunları söylemiştir: ‘Düşman hançerini şehrin kalbine saplamıştır. ülke/Talihsizliğini kurtaracak kimse yok mu?’ Dolayısıyla şair Namık Kemal de bu burcun yapıldığı dönemde Kars’ta ikamet etmiş ve şehre yakınlığı nedeniyle bu burçların taş ocağı olduğu coğrafyada şiirine başlamıştır.
İlgilenenlerin burayı düzenleyip turizme kazandırmasını isterim. Böylece Kars, tarihinin simgesi olarak günümüze kadar ulaşan bu Kerim Paşa Tabyasını ziyaretçilerine ve sevenlerine sunabilecektir.”