Ani Harabeleri’nde tavus kuşu figürlü kase parçası bulundu

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Ani Örenyeri’nde, tarihi eserlere kültürel miras kazandırmak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Kafkas Üniversitesi (KAU) iş birliğiyle arkeolojik kazı ve koruma çalışmaları sürüyor. aydınlanmayı bulur. eserler ve kalıntılar. Sanat Tarihçisi Doç. Kafkas Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Muhammet Arslan başkanlığında devam eden 2024 eğitim sezonuna 8 üniversiteden yaklaşık 35 kişi katılıyor. Ekip sanat tarihçileri, arkeologlar, mimarlar, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile restoratörlerden oluşuyor.

Bakanlığın Geleceğe Miras projesinin önemli noktalarından biri olan Anadolu’nun ilk Türk-İslam kenti Ani’de yapılan kazılarda ekip, Büyük Selçuklular dönemine ait eserler keşfetti. bakkal ortaya çıktı.

Depoda yaklaşık 1,5 metre yüksekliğinde konik küre şeklinde sekiz küp bulundu. Odadan çıkarıldı ve üzerinde ortaçağ mitolojisinde cenneti simgeleyen bir sembol vardı. tavus kuşu motifli kase parçası dikkat çekti.

Kazı sorumlusu Doç. Muhammet Arslan gazetecilere yaptığı açıklamada, Selçuklu çarşısı, Selçuklu konakları, Aşot’un batı duvarı ve Aşot surunun doğu burcundaki Selçuklu türbelerinin kalıntılarında çalışmaların büyük bir heyecanla devam ettiğini söyledi.

Çalışmaların disiplinli ve titiz bir şekilde yapıldığını belirten Arslan, şöyle konuştu:

“Bagratid Hanedanlığı döneminde inşa edilen ve Ani’nin ilk dış surları olan Aşot surlarının kuzeyine Selçuklular döneminde eklenen mekanların kazısı, Selçuklulara ait bir erzak deposunu gün ışığına çıkardı. İlginç seramikler Taş deponun içine kuzey-güney yönünde yerleştirilmiş pişmiş topraktan yapılmış kavanozlardır.

Depoda Büyük Selçuklular dönemine ait “pitos” adı verilen sekiz adet vazo bulduk. Tavus kuşu figürlü bir kase parçası da burada bulunmuştur. “Ortaçağ İslam ikonografisinde tavus kuşunun ‘gökyüzü kuşu’ olarak tanımlandığı ve gökyüzünü simgeleyen bir figür olduğu biliniyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir