Antakya’nın merkez ilçesindeki antik kentte, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Hatay Arkeoloji Müzesi başkanlığında 2021 yılında başlayan kazı çalışmaları, St. Pierre Kilisesi’nin batı yamacında devam ediyor.
Hıristiyanların hac yeri sayılan kaya kilisesinin çevresindeki çalışmalar 4 arkeolog, restoratör ve 10 işçiden oluşan ekip tarafından yürütülüyor. Geç Roma döneminde kente su iletimini sağlayan sistemi araştıran ekip, 12 adet küngün (kalın pişmiş toprak boru) ortaya çıkardı.
Boruların Habib-i Neccar Dağı’ndaki kaynaklardan şehre su aktarmak için kullanıldığı düşünülüyor.
“GÖSTERGELER BÖLGENİN SU KAYNAKLARI AÇISINDAN ZENGİN OLDUĞUNU GÖSTERİYOR”
Hatay Arkeoloji Müzesi Müdür Yardımcısı Ali Ateş, AA muhabirine, kilise çevresinde MS 5. yüzyıla tarihlenen mimari yapıların ortaya çıkarıldığını söyledi.
Binaların kiliseyle bağlantısının araştırıldığını belirten Ateş, şöyle konuştu: “Mimari kalıntıların Aziz Petrus Kilisesi’ne hac için gelen Hıristiyanların konaklama ve günlük ihtiyaçları için kullanıldığını düşünüyoruz. Testilerin, 2021 yılında yaptığımız kazılarda bulunan kaplar ve mutfak malzemeleri de o dönemde kullanıldı.” dedi.
Ateş, kazıların birkaç kat halinde yapıldığını iddia ederek, şunları söyledi:
“Su boruları ve kanalizasyon sistemlerini tespit ettik. Bunlar bölgenin su kaynakları açısından zengin olduğunu gösteriyor. Boruların antik çağda şehrin su ihtiyacını Habib-i Neccar Dağı’ndaki kaynaklardan karşılamak amacıyla inşa edildiğini ve tahliye kanalı görevi gördüğünü düşünüyoruz. “
Geçen yıl bir kısmı bulunan desenli mozaiğin tamamına ulaşmayı hedeflediklerini anlatan Ateş, çalışmaların tamamlanmasının ardından S. Peter Kilisesi ve St. Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi.