Atina’da konut sıkıntısı nedeniyle kısa dönem kiralamalar 1 yılla sınırlı olacak

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Yunanistan’da kısa süreli kiralamalar 2024 yılında arttı ve hatta mevcut yatak sayısı ülkedeki otellerin yatak sayısını aştı.

REKLAM

Yetkililerin uzun süreli ikamet edenlere yönelik konaklama sıkıntısını gidermeye çalışmaları nedeniyle, Yunanistan’ın başkenti Atina’da kısa süreli kiralamalar için yeni daire kayıtlarına bir yıllık sınırlama Çarşamba günü yürürlüğe girdi.

Yerel gazete Ekathimerini’ye göre, 2024 yılında kısa süreli kiralık dairelerde mevcut olan yatak sayısı Ağustos ayına kadar olan aylarda 1 milyona ulaşarak ülkedeki 887.740 otel yatağını ilk kez geride bıraktı.

Ancak kısa süreli kiralamalardaki artış, Airbnb gibi şirketlerin iş çaldığını söyleyen ülke otel pazarından eleştiri almadı.

Yerel halk, kısa süreli kiralamaların konut krizini daha da kötüleştirdiğini ve yerel mahallelere turist akınının, özellikle işçi sınıfı mahallelerinde fiyatları artırdığını söylüyor.

Çarşamba günü yürürlüğe giren yasa, Kolonaki, Koukaki, Pangrati ve Exarchia gibi talep gören bölgeler de dahil olmak üzere Atina’nın birçok semtinde yeni daire tesciline bir yıl süreyle yasak getiriyor.

Kasım ayında kabul edilen yasa, bu bölgelerdeki ev sahiplerine 31 Aralık’a kadar mülklerini beyan etme hakkı tanıyor ve kısa süreli kiralamalardan uzun süreli kiralamaya geçiş yapan mülk sahiplerine vergi indirimleri de sunuyor.

Bu, Yunan yetkililerin kısa süreli kiralamaları kontrol altına almaya çalıştığı ilk sefer değil.

2024 yılında, ikiden fazla mülk kiralayan kişiler için zorunlu mesleki lisans ve kiracılar için katı sağlık ve güvenlik gereklilikleri de dahil olmak üzere çok sayıda düzenleme getirildi.

Mülklerin aynı zamanda çeşitli havalandırma ve sorumluluk sigortası standartlarını da karşılaması gerekse de eleştirmenler, düzenlemelerin uzun vadede etkisiz olduğunu savunuyor.

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, Eylül ayında Selanik’te yaptığı bir konuşmada, hükümetinin kısa vadeli kiralama faaliyetini şeytanileştirmekle ilgilenmediğini, tedbirlerin “kiralar üzerindeki baskıyı hafifletmek ve konut bulunabilirliğini artırmak” için tasarlandığını söyleyerek tedbirleri haklı çıkardı.

Kısa süreli kiralamaların mülk sahipleri için önemli bir gelir kaynağı oluşturduğunu ve ülkenin en büyük ve en karlı sektörlerinden biri olan turizmin itici gücünü oluşturduğunu kaydeden Mitsotakis, şunları söyledi: “Bölgelerimizin karakteri değiştirilmemeli ve bir kişinin katkı Kâr hakkı, bir başkasının barınma hakkına engel olmamalıdır.” Şöyle devam etti:

“Birçok şehir ve kasaba, kısa vadeli kiralama piyasasını nasıl düzenleyeceği konusunda sıkıntı yaşıyor. Bu yönde bazı önemli ilk adımlar atıyoruz. Daha fazlasının yapılması gerektiğine inanırsak, bunu yapmaktan çekinmeyiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir