Ayasofya Camii ibadete açıldığından bu yana 25 milyona yakın ziyaretçiyi ağırladı.

İstanbul’un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453’ten itibaren ise cami olarak kullanılmıştır. Aya Sofya1934 yılında alınan kararla 86 yıl müze olarak hizmet vermiştir.

Tarihi Anıtlar ve Çevre Hizmetine Dair Daimi Vakıflar Derneği’nin, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının iptali talebiyle 10 Temmuz 2020’de açtığı dava karara bağlandı. Ne zaman Ayasofya Ulu Cami, 24 Temmuz 2020’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın huzurunda 86 yıl aradan sonra ilk cuma namazıyla ibadete açıldı.

İstanbul Müftü Vekili Ahmet Aktürkoğlu, Ayasofya Camii’nin İstanbul’un fethinin en önemli sembollerinden biri olduğunu söyledi.

Ayasofya’nın fethinden sonra yüzyıllar boyunca Müslümanlara hizmet ettiğini belirten Aktürkoğlu, 4 yıl önce alınan kararla yeniden ibadete açıldığını hatırlattı.

Ayasofya’nın ibadete açılmasının ardından yerli ve yabancı turistlerden yoğun talep gördüğünü anlatan Aktürkoğlu, şöyle konuştu: “Ayasofya Camisi, ibadete açıldığı 24 Temmuz 2020 tarihinden itibaren 4 yıl boyunca 25 milyona yakın ziyaretçiyi ağırladı. Ayasofya Camisi’nde hem yerli hem de yabancı turistlerin ibadetlerini ağırlıyoruz “Sürekli olarak çok sayıda yabancı ziyaretçiyi ağırlıyoruz” dedi.

Ayasofya Camisi’ne ülkenin dört bir yanından ve dünyanın farklı ülkelerinden Müslüman ve gayrimüslim ziyaretçilerin geldiğini belirten Aktürkoğlu, şöyle konuştu: “Herkesin ilgisini çeken önemli tarihi mekanlardan biridir. Mevsimine göre ziyarete açılmaktadır. Santa Sofia Camii’nin günlük ortalama 50 bin civarında ziyaretçisi var.” Yıllık ziyaretçi sayısı 6-7 milyona ulaşıyor” dedi.

Ayasofya Camii ibadete açıldığından bu yana 25 milyona yakın ziyaretçiyi ağırladı - 2

Aktürkoğlu, Ayasofya Camii’nde günlük namaz vakitlerinin yanı sıra İstanbul Müftülüğü’ne bağlı çeşitli etkinliklerin de gerçekleştirildiğini ve şöyle devam ettiğini belirtti:

“Örneğin; cumartesi ve pazar günleri Ayasofya derslerimiz, özellikle Sahih-i Buhari derslerimiz, oryantasyon derslerimiz, hikmet derslerimiz var, bunun yanında kutsal gecelerde ve özellikle Kur’an eğitimi almış hafızlarımızın icâzet törenlerinde özel programlar gerçekleştiriyoruz. Kursların ruhsat törenini de Ayasofya’da gerçekleştiriyoruz. Ruhsat törenini yılda iki kez Ayasofya’da yapıyoruz” dedi.

Ayasofya Camii ibadete açıldığından bu yana 25 milyona yakın ziyaretçiyi ağırladı - 3

Ayasofya’da hem rehberlik hem de mübaşirlik hizmeti verdiklerini belirten Aktürkoğlu, şöyle konuştu: “Burada Diyanet personeli olarak 50 çalışanımız var. Bir kısmı caminin adabını ve sıra düzeninin sağlanması konusunda cemaatimize rehberlik ediyor ve yardımcı oluyor. Namaz kılmanın yanı sıra dini rehberlik de sağlıyorlar: “Özellikle yabancı turistlere yönelik, İslam’ı, Ayasofya’nın kültürel ve dini yönlerini anlatan cami rehberlerimiz var” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir