Çamlıhemşin tünelinde ışık göründü: Yolculuk süresi 20 dakika azalacak – Son Dakika Ekonomi Haberleri

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ardeşen-Çamlıhemşin-Ayder il yolu kapsamında inşa edilen Çamlıhemşin tünelinin aydınlatma töreninde açıklamalarda bulundu.

Geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte tünelin temel atma törenini gerçekleştirdiklerini hatırlatan Bakan Uraloğlu, şöyle konuştu: “36,5 kilometre uzunluğundaki projemiz Karadeniz Sahil Yolu’nun Pazar-Ardeşen kavşağından başlıyor, Çamlıhemşin ilçe merkezinden geçiyor ve Ayder Yenileme ve Koruma Projesi ile entegre olarak Ayder mevkiinde son buluyor.” bulur” dedi.

“PROJEMİZİN TOPLAM UZUNLUĞU 39,5 KİLOMETREYE ULAŞIYOR”

Projeyi yeni bir anlayışla yönettiğini ve sıcak bitümlü karışım astarla inşa ettiğini belirten Bakan Uraloğlu, şöyle konuştu: “Projemiz kapsamında 960 metrelik Çamlıhemşin tüneli, 2.252 metrelik Hala tüneli metresi ile 4 adet köprü ve 3 adet köprü bulunmaktadır. Toplam uzunluğu 215 metre olan kavşakların yanı sıra, “Yolun yaklaşık beşinci kilometresinde Tunca Kavşağı’ndan çıkıp Tunca İlçesine bağlanan 3 kilometrelik bağlantı yolu da mevcut. Dolayısıyla projemizin toplam uzunluğu. 39,5 kilometreye ulaşıyor.” dedi.

“Dağlara tüneller açarak medeniyetimizin sınırlarını genişlettik”

Doğu Karadeniz bölgesinin zorlu coğrafi koşullarına dikkat çeken Bakan Uraloğlu, şunları söyledi: “Bu bölgenin aşırı yağış alması ve topoğrafik yapısının dik eğimli olması nedeniyle çeşitli yerlerinde kaya düşmesi, su baskını ve heyelan riski bulunuyor. Ancak bu engeller karşısında asla pes etmedik.

Dağları tünellerle delerek, derin vadileri köprülerle aşarak insanımızın ihtiyaç duyduğu projeleri gerçekleştirdik, medeniyetimizin sınırlarını genişlettik. Bugün 960 metrelik Çamlıhemşin tünelinde kazı çalışmalarını tamamlayarak ışığı görme aşamasına gelerek bu azim ve kararlılığın bir örneğini daha yaşıyoruz.

Ardeşen kavşağından Ayder Yaylası’na kadar olan yol boyunca trafiğin güvenli akışını sağlamak için özellikle yaz aylarında trafik yoğunluğu artan Çamlıhemşin ilçesini Çamlıhemşin tüneli ile geçiyoruz. “Bu tünelin hemen ardından Çamlıhemşin’in eşsiz doğasını koruyacak 2 bin 252 metrelik Hala Tüneli’ni de inşa edeceğiz” dedi.

“KARBON EMİSYONUNU 5 BİN 600 TON AZALTARAK RİZE’NİN EŞSİZ DOĞASINI KORUYACAĞIZ”

Ardeşen-Çamlıhemşin-Ayder il yolu, hem kış turizmine hem de Karadeniz yayla turizmine hizmet veren ünlü Ayder Yaylası’na ulaşımı sağlaması nedeniyle bölgenin kültürel ve ekonomik dokusunu tanımlaması açısından büyük önem taşıyor. her yıl bir milyondan fazla ziyaretçi. Açıklamayı yapan Uraloğlu, şöyle konuştu: “Projemizle mevcut yol üzerinde artan trafik yoğunluğunu hafifleterek güzergah boyunca daha hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım sağlıyoruz.

Yolumuz tamamlandığında mevcut yolu 2 kilometre, yolculuk süresini de 20 dakika kısaltacağız. Böylece yılda 180 milyon lirası zaman, 115 milyon lirası akaryakıt olmak üzere toplam 295 milyon lira tasarruf etmiş olacağız. Çevreye zarar veren araçlardan kaynaklanan karbon emisyonunu da 5 bin 600 ton azaltarak Rize’nin eşsiz doğasının korunmasına da katkıda bulunacağız” dedi.

“TURİZM ÇEŞİTLİLİĞİNİ ARTIRARAK BÖLGE EKONOMİSİNE KATKIDA BULUNACAK”

Projenin, Karadeniz kıyısından iç bölgelere ulaşımı kolaylaştıracak, tüm bölgenin ticari ve turizm potansiyelini artıracağını ifade ederek, şöyle konuştu: “Başta Ayder olmak üzere tüm bölgenin turizmi için önemli bir dönüm noktası olacak. plato.

Bu yol sayesinde neredeyse yılın tamamına yayılan trafik sıkışıklığı önemli ölçüde azalacak ve turistlere ve Rizeli hemşehrilerimize daha konforlu bir seyahat imkanı sağlanacak. Destinasyona daha kısa sürede, konfor ve güvenlikle ulaşılabilmesi, turistlerin bölgede daha fazla zaman geçirmesine olanak tanıyacaktır.

Turizm çeşitliliğini artırarak bölge ekonomisine katkı sağlayacaktır. “Aynı zamanda bölgeye daha fazla yatırım yapılmasına ve yeni turizm tesislerinin açılmasına yol açacak yeni iş fırsatlarını da artıracak.” dedi.

“OTOYOL AĞIMIZIN 29.590 KİLOMETRE’Sİ BÖLÜNMÜŞ YOL AĞINDAN OLUŞMAKTADIR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yol medeniyettir; Bunun sanayi, üretim, turizm, ticaret, güvenlik, kalkınma ve dünyayla bütünleşme anlamına geldiğini hatırlatan Uraloğlu, son 22 yılda Türkiye’ye doğu-batı, kuzey-güney demeden üst düzey bir karayolu ağı kazandırdıklarının altını çizdi. .

Uraloğlu, şunları söyledi: “Bugün toplam 68 bin 494 kilometrelik karayolu ağımızın 29 bin 590 kilometresi bölünmüş yol ağından oluşmakta olup, 81 ilimizin 77’si bölünmüş yollarla birbirine bağlanmıştır. “Doğu Karadeniz gibi yüksek dağların ve derin vadilerin olduğu bölgelerde köprü, tünel gibi doğaya meydan okuyan ileri teknolojiye sahip sanatsal yapılarla yol kullanıcılarına çok daha güvenli ve konforlu bir seyahat imkanı sunduk.” dedi.

“YAPILARIMIZ SAYESİNDE YILLIK TOPLAM 197 MİLYAR 492 MİLYON LİTRE EKONOMİK FAYDA SAĞLIYORUZ”

Bakan Uraloğlu, Türkiye genelinde 2002 yılına kadar yaklaşık 80 yıllık sürede sadece 50 kilometrelik tünel yapıldığını belirterek, şöyle konuştu: “Son 22 yılda açılan 715 kilometrelik tünelle bu uzunluk 765 kilometreye çıktı. Tünellerin uzatılması ve ne kadar büyük işlere imza atıldığı daha iyi anlaşılacaktır.

Aynı şekilde 311 kilometrelik köprümüzün toplam uzunluğu da 788 kilometreye ulaştı. “Bu yapılar sayesinde seyahat sürelerinin kısalması sonucu yaklaşık 113 milyar 870 milyon liralık iş gücü tasarrufu ve bunun yaklaşık 83 milyar 622 milyon lirası ulaşımdan olmak üzere yıllık 197 milyar 492 milyon liralık ekonomik fayda garanti ediyoruz. yakıt.” dedi.

RİZE’YE 135,9 MİLYON LİTRE YATIRIM

Rize’nin, Avrupa ve Orta Asya’ya açılan ve doğu blok ülkelerinin pazarlarına erişim sağlayan Kafkasya koridorundaki konumu ile Doğu Karadeniz bölgesinin en önemli merkezleri arasında olduğunu belirterek şunları söyledi: “Hızla büyüyen ve gelişmekte olan organize İnşaatı devam eden Endüstriyel Sistem Bölgesi ve İyidere Lojistik, limanın tamamlanmasıyla Karadeniz’de önemli bir lojistik üs haline gelecek.

Bu nedenle Rize’nin büyüyen potansiyelinden kaynaklanan ulaşım ihtiyaçlarını karşılamaya, gelişmiş bir ulaşım ve iletişim altyapısı oluşturmaya kararlıyız.

Bu kapsamda son 22 yılda Rize’nin ulaştırma ve haberleşme altyapısı yatırımlarına 135 milyar 935 milyon lira harcadık. 2002 yılına kadar sadece 12,2 kilometre bölünmüş yol vardı. 175,1 kilometreyi daha tamamlayarak toplam 187,3 kilometreye ulaştık. “Sadece 12,2 kilometre yol BSK ile kaplandı ama biz bu sayıyı 376 kilometreye çıkardık.” dedi.

“RİZE, TÜRKİYE’Yİ DÜNYAYA BAĞLAYACAK LOJİSTİK ÜS OLARAK MERKEZ OLACAK”

Rizelilerin 70 yıldır hayalini kurduğu Karadeniz Sahil Yolu, Ovit Tüneli, İkizdere Şehir Geçişi, Hurmalık-1 ve Hurmalık-2 Tünelleri ile Salarha Tüneli gibi çok önemli projeleri tamamladıklarını söyleyen Bakan Uraloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: sözleri şu şekilde:

“Bir araya geldiğimiz İyidere-İkizdere, Kendirli, Isırlık, Güneysu Başköy yolları ve Ardeşen-Çamlıhemşin-Ayder il yolu gibi 16 otoyol projemize devam ediyoruz. İnşaatı devam eden İyidere lojistik limanının da bu konuda bir mühür olduğunu düşünüyorum. Rize’nin geleceği Bu limanımız, Doğu Karadeniz, Avrupa ve Orta Asya’ya açılan Kafkasya koridoru üzerindeki konumuyla stratejik öneme sahiptir.

Kafkasya ülkeleri ile Ortadoğu ülkeleri arasındaki potansiyel trafikten doğacak kombine taşımacılık zincirinin aktarma merkezi olacak. “Rize, ulaşım ağlarının gelişmesiyle çayın başkenti konumunu koruyacak, aynı zamanda uluslararası lojistik üssü olarak Türkiye’yi dünyaya bağlayan bir merkez olacak.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir