Çin, turizmi canlandırmak amacıyla dört Avrupa ülkesine daha vize serbestisi verdi

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Çin’in hızla genişleyen vizesiz seyahat programı turizmi artırmayı amaçlıyor.

REKLAM

Eylül başında Norveç’in Çin’in vizesiz seyahat listesine eklenmesinin ardından bu listeye dört Avrupa ülkesi daha eklendi.

Güney Kıbrıs, Danimarka, Yunanistan ve Slovenya vatandaşları artık bu Asya ülkesine vizesiz giriş yapma hakkına sahip olacak. Böylece Avrupa’dan vizesiz seyahat edebilen ülke sayısı 17’ye çıktı.

Temmuz ayında Polonya, Avustralya ve Yeni Zelanda’dan gelen turistler de 2025 yılı sonuna kadar sınırsız giriş hakkına kavuştu.

2024 yılının başından itibaren bazı Avrupa ülkeleri ve Malezya’ya da vize muafiyeti tanındı. Amaç, daha fazla insanı iş ve turizm amacıyla Çin’i ziyaret etmeye teşvik etmek ve Çin vatandaşları ile yabancı vatandaşlar arasındaki etkileşimi artırmaktır.

Çin’in vizeleri serbestleştirmeyi planladığı ülkeler şöyle: Avusturya, Belçika, Kıbrıs, Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Polonya, Slovenya, İspanya ve İsviçre.

Bu ülkelerden gelen turistler gelecek yılın sonuna kadar kısa süreli olarak Çin’e vizesiz girebilecek.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, Kasım 2023’te yaptığı açıklamada, amacın “yerli ve yabancı personel değişiminin geliştirilmesini kolaylaştırmak ve dış dünyaya açıklığı sağlamak” olduğunu söyledi.

Program size 15 güne kadar vizesiz seyahat etme hakkı verecektir.

Çin’in tüm gelenler için zorunlu karantinayı da içeren katı pandemi önlemleri, birçok insanı yaklaşık üç yıldır ülkeyi ziyaret etmekten caydırdı. Geçen yılın başlarında kısıtlamalar kaldırılmış olsa da uluslararası seyahat henüz salgın öncesi seviyelere dönmedi.

Çin daha önce Brunei, Japonya ve Singapur vatandaşlarına vizesiz girişe izin vermişti ancak bunu Kovid-19 salgınının ardından askıya almıştı. Brunei ve Singapur için vizesiz giriş Temmuz ayında yeniden başlatıldı, ancak Japonya kapsam dışı bırakıldı.

2023 yılında Çin’e 35,5 milyon giriş çıkış olduğu kaydedildi. Bu rakam, pandemi öncesinde 2019’da kaydedilen 97,7 milyon rakamından önemli ölçüde düşük.

Hükümet durgun ekonomiyi canlandırmak için yabancı yatırım arıyor ve aralarında Tesla ve Apple’ın da bulunduğu bazı şirketler ülkede ticari fuarlar ve etkinlikler düzenliyor. Pandemi öncesine göre yabancı turist sayısı hâlâ çok az.

Ancak geçtiğimiz yıl Avrupa’dan Çin’e turist ilgisinde patlama yaşandı. Seyahat acentası Trip.com’un verilerine göre Avrupa’dan Çin’e yapılan toplam rezervasyonlar 2022’ye göre %663 artarken, 2019’da bu rakam %29 oldu.

Çin’e en çok turist gönderen 10 ülke arasında İngiltere ve Almanya da yer aldı.

Şangay, modernlik ve geleneğin büyüleyici karışımıyla Avrupalılar arasında en popüler destinasyon olmaya devam ediyor ve onu Pekin, Guangzhou ve Shenzhen takip ediyor.

REKLAM

Çin’in Hainan Adası’nın güney ucundaki bir kıyı kenti olan Sanya ve güneybatı Çin’deki Sichuan eyaletinin başkenti Chengdu, gelişmekte olan destinasyonlar arasında yer alıyor.

Yeni vize serbestleştirmesine ek olarak Çin, Trip.com ile ortaklık kurarak kültürel ve tarihi mekanları tanıtarak turizmi teşvik ediyor. Ülke aynı zamanda teknolojiye, tur rehberlerine ve elektronik ödeme sistemlerine yatırım yaparak turizm altyapısını da güçlendiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir