İtalya, Rusya ve Belarus vatandaşlarına yönelik “altın vize” başvurusunu askıya aldı

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

“Yatırımcı vizesi” veya “altın vize” programları, varlıklı yabancılara ev satın alarak, önemli miktarda parayı bir bankaya yatırarak veya o ülkeye bağış yaparak oturma izni alma fırsatı sunuyor.

REKLAM

İtalya Ticaret Bakanlığı, Rusya ve Belarus vatandaşlarına yönelik ‘altın vize’ programını askıya aldığını duyurdu.

İtalyan basınına göre bakanlığın bu kararı, Moskova’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Avrupa Komisyonu’nun bu yönde başlattığı çağrıdan bir yıl sonra alındı.

“Yatırımcı vizesi” veya “altın vize” programları, varlıklı yabancılara ev satın alarak, bankaya önemli miktarda para yatırarak veya o ülkeye bağış yaparak oturma izni alma fırsatı sunuyor.

Avrupa Birliği ülkeleri için bu aynı zamanda ülkeler arasında serbest dolaşım da dahil olmak üzere 27 üyeli blokta ikamet etmenin avantajlarından yararlanma anlamına da geliyor.

İtalyan programı, İtalyan devlet tahvillerine 2 milyon avroluk yatırım, bir İtalyan şirketine 500 bin avroluk yatırım, yenilikçi bir İtalyan girişimine 250 bin avroluk yatırım veya bağış karşılığında iki yıllık oturma izni sunuyor. İtalya’daki hayırsever bir girişime 1 milyon euro.

Bu süre daha sonra üç yıl uzatılabiliyor ve 10 yıl sonra vatandaşlık hakkı alınabiliyor.

AB neden altın vize programlarının askıya alınmasını önerdi?

Mart 2022’de Avrupa Komisyonu, tüm AB üye ülkelerine Rusya ve Belarus vatandaşlarına yönelik yatırımcı vizesi programlarını askıya alma çağrısında bulundu.

Avrupa Komisyonu, “yaptırımlara tabi olan veya Ukrayna’daki savaşı önemli ölçüde destekleyen kişilere, AB vatandaşlığı veya Schengen bölgesinde hareket özgürlüğü de dahil olmak üzere bu programlar kapsamında AB’ye ayrıcalıklı erişim hakkı verilmiş olabileceği” konusunda uyardı.

İtalyan Altreconomia dergisi, Ticaret Bakanlığı verilerine dayandırdığı haberinde, İtalya’nın geçen yıl 36 talepten en az 32 Rus vatandaşına iki yıllık “yatırımcı vizesi” verdiğini bildirdi.

Bu sayı İngiltere, ABD ve diğer 23 AB üyesi olmayan ülkeden gelen yatırımcıların toplamından daha yüksek.

Bu yıl şu ana kadar kaç vize verildiğine dair bir veri yok.

AB ülkeleri altın vize programlarına son veriyor

İtalya hâlâ altın vize başvurusuna sahip olan birkaç AB ülkesinden biri.

Avrupa Komisyonu daha önce bu tür programların Avrupa Birliği’nin güvenliği, şeffaflığı ve değerleri açısından risk oluşturduğunu söylemişti.

Bu yılın başlarında İrlanda, 500.000 Avroluk bağış veya ülkede 1 milyon Avroluk üç yıllık yatırım karşılığında İrlanda’da oturma hakkı sunan Göçmen Yatırımcı Programını sona erdirdi.

Portekiz, artan emlak fiyatları ve kiralarla mücadele etmek için yatırım yoluyla oturma programını sonlandıran bir diğer ülke oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir