Kızılırmak Deltası’nda leylek popülasyonunda artış

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Üyesi ve Ornitoloji Araştırma Merkezi yetkilisi Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, Kızılırmak Deltası’nda leylek yuvalarının sayısında artış gözlemlediğini söyledi. Yavuz, AA muhabirine, Kızılırmak Deltası’nın leylek popülasyonu açısından çok önemli bir alan olduğunu vurguladı.

Bu yıl bazı leyleklerin göç etmeden kışı geçirdiğini belirten Yavuz, şöyle konuştu:

“Bu yıl ilginçtir ki birçok yerde kışlayan leylekler vardı. Bildiğiniz gibi leylekler zaten yıllardır Akdeniz kıyılarında özellikle Portekiz ve İspanya’da kışlamaya başlamışlardı. Fırsatçı bir tür olmaya başladılar. Yani beslenebiliyorlar. kendilerini nerede bulurlarsa bulsunlar. Aslında kışlamak ve göç etmek yiyecek ve barınak bulmakla ilgilidir. “Bu bununla ilgili bir şey. Kuşun ihtiyacı yoksa göç etmesine de gerek yoktur. Kışı Portekiz ve İspanya’da geçiriyorlardı. Birkaç yıldır Iğdır ve İstanbul’dan kışlama kayıtları geliyor. Bu yıl birçok yerden kışlama kayıtları geliyor.”

Yavuz, leyleklerin Türkiye’ye çok erken gelmeye başladığını belirterek, şöyle konuştu: “Yani normalde mart ayının ilk haftasında gelen leyleklerimiz şubat ayının ortasında buradaydı.” Dedi.

Doğa Koruma 11’inci Bölge Müdürlüğü ve Samsun Milli Parklar ile sulak alan yönetim planı kapsamında leylek popülasyonunun tespiti ve takibi için OMÜ kuşçuluk camiasından öğrencilerle nüfus sayımı yapacağını söyleyen Yavuz, şöyle devam etti:

“Şu anda tabi ki genel olarak gördüğümüz yuvaların sayısı artıyor ve yuvalama yerleri de değişiyor. Eskiden ağaçlara yuva yapıyorlardı. Artık Türkiye’de leylekler genellikle evin çatısına ya da direklere yuva yapıyor. Onları görüyorsunuz. ağaç direklerinde. yol kenarlarında elektrik. Ancak Kızılmak Deltası’nın diğer bölgelerinden farklı olarak ağaçlarda çok sayıda yuva var. Yani yuvaların %98’i ağaçlarda. Ancak son zamanlarda durum değişmeye başladı. . Leyleklerin yuva yapabileceği ağaç sayısı azaldığı için fırtınalarda ağaçlar yok oluyor. Artık büyük elektrik ve telefon direklerine yuva yaptıklarını, yuva sayısında da artış görüyoruz.”

Bu arada Bafra İlçesi Doğanca Mahallesi’ndeki 2 dekar ormanlık alanda leylek yuvalarının çokluğu nedeniyle “Leylek Köyü” olarak adlandırılan bölgedeki ağaç yuvaları da leyleklerle doldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir