Mezarlar binlerce yıllık gömme geleneğini yansıtıyor

Türklerin Asya’dan Anadolu’ya geçtiği yerlerde bulunan ve Türk mimarisinin kendine özgü süslemelerini yansıtan türbelere “Türk çadırları” ve “anıt mezarlar” da denilmektedir.

Türklerin ölü gömme geleneğinin yansıtıldığı Kayseri’de Çifte Kümbet, Dört Ayaklı Kümbet, Ali Cafer Türbesi, Şah Kutlu Hatun Türbesi, Hunat Hatun Türbesi, Gevher Nesibe Hatun Türbesi gibi birçok türbe tarihe ışık tutmaktadır. . Kentte, kanatlı aslan, çift başlı kartal arması, geometrik şekiller, bitki motifleri, palmiye dalları, kuş başları ve aslan gibi süslemelerle süslenmiş, 11. yüzyıldan kalma 25’ten fazla mezar bulunuyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, AA muhabirine, türbelerin Türk mimarisinin önemli yapıları olduğunu söyledi.

Anadolu’nun Türk yurdu olmasıyla Orta Asya geleneklerinin Anadolu’ya taşındığını anlatan Dursun, 1071 Malazgirt zaferinden sonra inşa edilen mezarların ölü gömme geleneklerini yansıttığını belirtti.

Türbe ve türbe ayrımına ilişkin bilgi veren Dursun, şunları söyledi: “Külahla örtülü yapılara türbe, kubbeyle örtülü yapılara da türbe denir ama biz türbelere de türbe diyoruz. dedi.

“ORTA ASYA TÜRK GELENEKLERİNİN NEDENLERİ VAR”

Dursun, türbelerde mezar bölümü, üst katlarda ise ziyaretçilerin dua ve dua edebileceği bir bölüm bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Türbeyi yaparken onu da süslüyorlar. Döner Türbesi örneğine baktığımızda her cephesinde farklı süsleme türleri görüyoruz. Orta Asya Türk geleneklerine ait motifler var. Hunat Hatun’a baktığınızda Türbede de çeşitli süslemeler var. Süsleme derken kastettiğim geometrik şekiller değil, aslında “yazıyı bir nevi süsleme olarak sunuyorlar. Estetik bir görünüm sağlar. Ayetel Kürsi özellikle saçak altı dediğimiz noktalara işlenebilir. “

Yapıların birbirine benzemesine rağmen hiçbir kentte aynı yapının bulunmadığını, dekorasyon ve büyüklük bakımından farklılık gösterdiğini belirten Dursun, şöyle konuştu: “Orta Asya’daki Türk mitolojisinin çeşitli özelliklerinin yansıtıldığını görebiliyoruz. Burada dekorasyon olarak var.” Dedi.

Dursun şunları söyledi:

“Atalarımız Anadolu’ya gelince burayı Türk yurdu haline getirmenin yanı sıra, ihtiyaçlarına göre çeşitli yapılar da yapmışlar. Bunlardan biri de türbe. İnsanlar öldükten sonra yaşar ve ölürler, bir geleneğiniz vardır, bir mezarınız vardır.” “Bir yapı türü var. Burada tam olarak geçmişi yansıtıyorlar. Elbette coğrafi ve malzeme farklılıklarına bağlı olarak değişiklikler oluyor. Her zaman yeni yerlere yeni malzemeler eklendi ama temel kültür her zaman korundu.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir