Munzur Çayı 3 tür balık için üreme ve yaşam alanı sağlıyor

Tunceli’nin Ovacık ilçesine bağlı Ayrılık Köyü’nden doğan Munzur Çayı, bölgenin en önemli su kaynaklarından biridir. Eriyen kar ve yeraltı sularından beslenen dere, yaklaşık 80 kilometrelik akışının sonunda kent merkezindeki Uzunçayır Baraj gölüne karışıyor.

Geçtiği her noktaya canlılık katan dere, su altı güzelliği ve etrafındaki bitki örtüsü çeşitliliğiyle doğal bir akvaryumu andırıyor. Yeşilin güzel tonlarında kıvrılarak ilerleyen dere, koruma altında olan kırmızı benekli alabalık, sarı balık ve yeşil balık türlerine ev sahipliği yapıyor.

Yılın belli dönemlerinde üreme kolonileri oluşturan balıklar, derenin sığ sularına göç ederek kayaların üzerine yumurtalarını bırakıyor.

Bu nedenle neslini sürdüren balıklar, deredeki bazı böcek ve sinek türleriyle beslenerek hayatta kalmaya çalışıyor. Munzur Çayı’na ayrı bir güzellik katan balıklar, su altı kamerasıyla görüntülendi.

ALABALIK FİNANSMANINI ENGELLİYORLAR

Ayrıca Tunceli Şubesi (DKMP) Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri, özellikle kırmızı benekli alabalığın koruma kontrol faaliyetlerine odaklanıyor. DKMP personeli, jandarma iş birliğiyle elastik ağlar, halatlar ve alabalık (bir tür balık ağı) ile vatandaşların alabalık yakalamasını engelliyor.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Moleküler Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Matur, AA muhabirine, Tunceli ekosistemindeki çeşitliliğin oldukça yüksek olduğunu söyledi.

Anadolu Çaprazının kent merkezinden geçtiğini belirten Matur, şöyle konuştu: “Tunceli’de Munzur ve Pülümür vadilerinin varlığı birçok canlı grubunun çok çeşitli türlere sahip olmasına olanak sağlamıştır. Ormanlar ve 3 bin rakımlı dağlar metreler hem memeliler hem de yırtıcı türler için uygun ortamlar sağlıyor.” dedi.

Matur, kentin bazı bölgelerinin Fırat ve Dicle rejiminde bulunan türlere de ev sahipliği yaptığını söyledi. Bölgedeki yaban hayatının çok çeşitli olduğunu belirten Matur, şöyle konuştu: “Bu canlıların bir kısmı endemik, bir kısmı ise nesli tehlike altında olan türler arasında yer alıyor. Hatta son yıllarda yapılan çalışmalarda burada endemik bir alabalık türü tespit edilmiş durumda.” dedi. Matur, Tunceli’nin su sistemlerinin biyolojik çeşitlilik açısından çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir