Truva Antik Kenti’nde Hıdırellez coşkusu

Tevfikiye Muhtarlığı ve Troya Müzesi işbirliğiyle düzenlenen festival, etkinlik katılımcılarının davul ve flüt eşliğinde köy meydanından antik kente doğru yürümesiyle başladı.

Truva Antik KentiGirişteki alanda toplanan katılımcılar, burada halat çekme yarışlarının yanı sıra poşet ve kaşıkla yumurta taşımanın keyfini yaşadı.

Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük ve müze personeli, dün kent meydanında kağıtlara yazıp sürahiye yerleştirdikleri etkinlik alanında katılımcıların şiirlerini ve dileklerini okudu.

Gölcük, festivali 35 yıl aradan sonra ilk kez geçen yıl düzenlediğini belirterek, şöyle konuştu: “Hıdırellez demek Hıdır demektir, İlyas demektir, bu topraklara bağlanmak demektir. Geçen yıl ilkini düzenlediğimizde gördük ki bir de bu festival vardı. Köylülerden ricamızla köy muhtarımızla birlikte bu şenliği planladık. Muhteşem bir Hıdırellez’di buraya. “Yaşıyoruz, Hızır ve İlyas’la Truva’ya, Çanakkale’ye ve bu topraklara bağlanmanın zamanı geldi diyoruz” dedi.

Truva Antik Kenti Kazı Komitesi Başkanı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan, bir zamanlar Tevfikiye köyünde kutlanan Hıdırellez bayramının Troya Örenyeri’nde yeniden başladığını ve bu yıl da devam ettiğini hatırlatarak, şunları söyledi: : “Bu gelenekten geçmişe bir yolculuk gibi aslında. Köylülerde aidiyet duygusu gelişir. Ören yerinde köy gelenekle ve geçmişle iç içedir.” Herkes çok mutlu dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir