Türkiye’nin ilk su altı müzesi TCG Uluçalireis 18 Mart’ta açılıyor

İLK TÜRK STANDART DALIŞINI 53 YIL ÖNCE YAPTIK

3 Temmuz 1971’de “TCG Uluçalireis”, Atlantik Okyanusu’na Türk bayrağı altında ilk dalışını yaptı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Şehit Oramiral Kemal Kayacan tarafından 3 Mayıs 1972 tarihinde Deniz Kuvvetleri’nde hizmete giren denizaltı, 1974 Denizkurdu-2 tatbikatının son safhasında Girit’in kuzeyinden hareket ederek barış harekâtına katıldı. Kıbrıs’ta . 1972, 1973 ve 1996 yıllarında torpido atışlarında birinci olan “TCG Uluçalireis”, 1990 Denizkurdu-1 tatbikatında yakalanmadan en fazla su altı taarruzu gerçekleştiren denizaltı olarak övüldü.

“TCG Uluçalireis”, Kuzey Ege’deki 1645’inci ve son dalışını 30 Mayıs 2000’de gerçekleştirdi ve 8 Ağustos 2000’de hizmet dışı bırakıldı.

29 YILDA 1645 DALIŞ YAPTI

“TCG Uluçalireis”, Türk Deniz Kuvvetlerindeki 29 yıllık hizmeti boyunca 37 ulusal tatbikat ve 9 NATO tatbikatına katılmış, 12 cephe görevi ve 7 rotasyonel görev gerçekleştirmiştir. Gemi ayrıca 160 torpido fırlattı, çok sayıda mayın döşeme eğitimi, ortak SAT-denizaltı eğitimi, ortak kurtarma gemisi-denizaltı eğitimi gerçekleştirdi ve 1645 dalış yaptı.

Gölcük Tersanesi’ne 2001 yılında yanaştırılarak tam bakımı yapılan “TCG Uluçalireis”, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından ülkenin ilk, Türkiye’de ise ilk denizaltı müzesine dönüştürüldü. Yaklaşık bir yıl süren kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından, Türkiye’nin ilk sualtı müzesi “TCG Uluçalireis”, şehit denizaltıcılar Dumlupınar ve Çanakkale’nin ebedi evi Çanakkale sularındaki Çanakkale Deniz Müzesi’nde 2 Mart 2022 tarihinden itibaren faaliyetlerine başladı. Atılay.

Çanakkale Deniz Müzesi Komutanı Albay Serhan Aras, yaptığı açıklamada, 1944 yılında ABD’de inşa edilen “TCG Uluçalireis”in son derece görkemli bir deniz gemisi olduğunu söyledi.

“TCG Uluçalireis”i 18 Mart’ta büyük Türk milletinin hizmetine sunmaya heyecanla hazırlandıklarını belirten Albay Aras, şu bilgileri verdi:

“Denizaltımız son bir yılda restorasyondan geçti. 1971 yılında Deniz Kuvvetlerine giren denizaltımız 2000 yılında hizmet dışı bırakıldı. 29 yıl Türk Deniz Kuvvetlerine hizmet veren bir denizaltıdan bahsediyoruz. Bu nedenle denizaltımızı geri aldık. Türkiye’nin müze haline getirilmesi için geçtiğimiz yıl restorasyonu yapılıyor” diye konuştu. ”Türkiye’nin ilk denizaltı müzesinden bahsediyoruz. Bir yıl sürecek restorasyonun ardından 18 Mart’ta Çanakkale sularında ziyarete açacağız. Atılay ve Dumlupınar denizaltılarının anısına anıt olarak, başta gençlerimiz olmak üzere tüm Türkleri ziyaret etmeye davet ediyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir