Uluslararası seyahat salgın öncesi seviyelere döndü – Son Dakika Ekonomi Haberleri

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Surrey Üniversitesi ile birlikte iki yılda bir hazırladığı ve 119 ülkenin seyahat ve turizm sektörlerini birçok faktörü dikkate alarak analiz eden Seyahat ve Turizm Endeksi 2024 (TTDI) yayınlandı.

Sonuç olarak, bu yıl Kovid-19 kaynaklı seyahat engellerinin ortadan kalkması ve salgın dönemindeki talep gecikmesinin turizm sektörüne güçlü bir şekilde yansıması bekleniyor. Daha fazla uçuşun, daha fazla yatırımın ve doğal ve kültürel alanlara ilginin turizmin gelişmesine katkıda bulunması bekleniyor.

Ancak sektördeki iyileşme ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Endekse dahil olan 119 ülkeden 71’i 2019’dan bu yana seyahat ve turizm puanlarını artırsa da ortalama endeks puanı salgın öncesi seviyenin %0,7 altında kaldı.

Uluslararası seyahat ve turizm sektörü, salgının yol açtığı küresel sağlık krizinin şokunu atlatmış olsa da hâlâ makroekonomik zorluklar, jeopolitik ve çevresel riskler, yapay zeka gibi yeni dijital teknolojilerin etkisi gibi zorluklarla karşı karşıya.

İşgücü kısıtlamalarının devam ettiği bu dönemde, havayolu kapasitesi, sermaye yatırımı ve üretkenlikteki gelişmeler, uluslararası seyahat sektöründe artan talebe ayak uyduramıyor. Küresel enflasyonun daha da ağırlaştırdığı bu dengesizlikler, fiyat ve hizmetlere ilişkin sorunları artırıyor.

Türkiye BU YIL ENDEKSTE 8 HABER ARTTI

WEF endeksinde ilk 30 ülke arasında 26 yüksek gelirli ekonomi bulunurken, bunların 19’u Avrupa’da, 7’si Asya Pasifik’te, 3’ü Amerika’da ve biri de Birleşik Arap Emirlikleri’nin de aralarında bulunduğu Orta Doğu’da yer alıyor.

Endekste ilk 10’da ABD, İspanya, Japonya, Fransa, Avustralya, Almanya, İngiltere, Çin, İtalya ve İsviçre yer alıyor.

Sonuçlar, yüksek gelirli ekonomilerin, dinamik işgücü piyasaları, açık seyahat politikaları, güçlü turizm ve ulaşım altyapısı ve doğal, kültürel ve yeterince gelişmemiş olan genel olarak seyahat ve turizm sektörünün gelişimi için daha uygun koşullara sahip olmaya devam ettiğini göstermektedir. . Bu gelişmeye katkıda bulunan rekreasyonel çekicilikler katkıda bulunmaktadır.

Öte yandan, son yıllarda bu alandaki en büyük ilerlemelerden bazıları gelişmekte olan ülkelerde meydana geldi. Gelişmekte olan ilk 10 ülke arasında yer alan Çin’in yanı sıra Türkiye, Endonezya ve Brezilya da gelişmekte olan ülkelerdeki en önemli seyahat ve turizm destinasyonları arasında ilk 30’da yer alıyor.

Bu ülkeler arasında endekste Endonezya 22., Brezilya 26., Türkiye ise 29. sırada yer alıyor. Böylece Türkiye bir önceki endekste 37. sıradan 29. sıraya yükseldi.

SEYAHAT VE TURİZM SEKTÖRÜ İÇİN DÖNÜM NOKTASI

WEF Global Industries Başkanı Francisco Betti, analize ilişkin değerlendirmesinde bu yılın seyahat ve turizm sektörü için bir dönüm noktası olacağını söyledi.

Surrey Üniversitesi Konaklama ve Turizm İşletmeciliği Yüksekokulu Müdürü Prof. Iis Tussyadiah, farklı ekonomilerdeki seyahat ve turizm sektörlerinin gelişmesi için güçlü bir ortamın yaratılması ve bu alandaki boşluğun doldurulması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “ Sektör, refahı artırma ve küresel riskleri azaltma konusunda büyük bir potansiyele sahip ancak bu potansiyel ancak stratejik ve kapsayıcı bir yaklaşımla tam olarak hayata geçirilebilir.” ” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir