Zengin sulak alanların bulunduğu Van Gölü havzası ve Muş Ovası, yazın serin, kışın ise sıcak yerlere göç eden kuşların en önemli üreme ve barınma alanları arasında yer alıyor. Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olanlar da dahil olmak üzere çok sayıda kuş türünün yaşam alanını oluşturan havzada ve ovada yıl boyunca kuş faaliyetleri mevcut.
Üreme ve kuluçka dönemlerini bölgede geçiren pek çok kuş türü, sonbahara doğru havaların ısınmasıyla gittikleri sulak alanlardaki yuvalarında kalıyor. İklim soğudukça sıcak bölgelere seyahat eden kuşlar, fotoğraf meraklıları, kuş gözlemcileri ve akademisyenler tarafından kayıt altına alınıyor.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi Zooloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Durmuş, AA muhabirine, göçmen kuşların bölge için çok önemli olduğunu söyledi. YYÜ bünyesinde bu konuyla ilgili araştırmaların yürütüldüğünü anlatan Durmuş, sulak alan potansiyeli iyi olan havzanın kuşların en sık geldiği yerlerden biri olduğunu söyledi. Durmuş şunları söyledi:
“Buradaki kuşların yüzde 80’i göçmen. Bu iyi bir potansiyel. Muş Ovası da önemli türlerin üreme alanları arasında yer alıyor. Bu bölgelerde önemli türler koruma altında. Hem havza türlerinde hem de popülasyon bazında kuş sayımları yapılıyor. Son dönemde küresel ölçekte iklim değişikliğinin havzada da etkileri oldu. Bu durum bazı türler için Van Gölü havzasına doğru avantaj sağlıyor. Son dönemde Van Gölü havzasında tür sayısında artış olduğunu görüyoruz. Avantajdır ama küresel ölçekte düşünürsek iklim değişikliği uzun vadede Van Gölü havzasını olumsuz etkileyecektir. Rağmen. Kısa vadede olumlu kabul edilirse uzun vadede hem istilacı türler hem de sulak alanlar üzerinde olumsuz etkileri olacaktır.”
Havzaya göç eden, “bayrak türü” olarak adlandırılan dünya çapında önemli türlerin bulunduğunu belirten Durmuş, şöyle konuştu: “Muş Ovası’nda üreyen toy kuşları var. Bunlardan biri de turnalardır. Havzada hem yerel hem de iyi üreme potansiyeli var. Nüfusun ve kamunun bunları koruması gerekiyor. Kurumlar da çaba gösteriyor ve bu kuşların popülasyonunda ciddi bir artış olduğunu görüyoruz.” dedi.
“Ulusal olarak bilinen sazlık alanlarımız var”
Muş Tel Turna Doğayı Koruma Derneği Başkanı Kasım Avcı, yıllardır sulak alanlar ve kuş türleri üzerinde araştırmalar yapıldığını söyledi.
Kentte zengin sulak alanların bulunduğunu belirten Avcı, “Ulusal olarak bilinen sazlık alanlarımız var. Burada çok çeşitli kuş türlerini görebiliyoruz. Birçok kuş türünün hareketi yılın her döneminde görülebiliyor. Çoğu Burada üreyenlerden aralık ayı sonuna kadar bu bölgede göç hareketlerini gözlemleyebiliyoruz.” dedi.
Muş Ovası’nın verimli topraklarının kuşların en önemli beslenme alanları olduğunu anlatan Avcı, şöyle konuştu: “Muş Ovası’nda uluslararası alanda nesli tehlike altında kabul edilen toy ve toy kuşlarının üreme alanları bulunmaktadır. Zengin sulak alanlar kuş türlerinin burada barınmasına olanak sağlamaktadır. Göç sırasında burada dinlenip, “Muş’ta 400’e yakın kuş türünü gözlemledik. Saha araştırmamız sırasında elde ettiğimiz görüntüleri, bulundukları yere ve türün özelliklerine göre takip ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.