Yüksek bakım maliyetleri nedeniyle 2017 yılında gece tren yolculuğunu neredeyse tamamen ortadan kaldıran Fransa’da hükümet, demiryollarına milyarlarca avroluk yatırımla gece tren yolculuğunu yeniden canlandırmayı planlıyor.
Uzun mesafe yataklı tren yolculuğu birçok ülkede popüler günlerine dönmeye hazırlanıyor. Son aylarda havalimanlarında yaşanan seyahat kaosunun yarattığı rahatsızlık, hava yolculuğunun yüksek karbon salınımını engelleme çabası veya sonrasında daha huzurlu bir yaşam arayışında seyahat sürecinin varış noktası kadar önemli olduğu algısının değişmesi. Kovid-19 salgını… Sebebi ne olursa olsun trenle yolculuk, gezginlerin yeniden tercih ettiği ulaşım aracı olmaya başladı.
Mayıs 2021’de, Paris ile Fransa’nın Nice kenti arasındaki efsanevi kapalı yataklı tren seferleri, dört yıllık bir aradan sonra yeniden başladı. Paris-Hendaye hattı 1 Temmuz’dan bu yana yalnızca yaz aylarında hizmet veriyor. 28 Ağustos’a kadar sürecek bu uçuşlar, Fransa’nın kalbinden Biscay Körfezi’ndeki İspanya sınırına kadar yolcu taşıyacak.
Avusturya’da Devlet Demiryolları OeBB birçok uluslararası güzergah başlattı. Bu yeni uçuşlarla Viyana’da uyuyup Amsterdam, Brüksel veya Roma’da uyanabilirsiniz.
İngiltere ise Londra ile İskoçya arasındaki Calendonian yataklı trenlerini yeniden canlandırdı.
İklim aktivisti Greta sayesinde İsveç’te şehirlerarası uyuyan seyahatine yönelik başarılı ve kapsamlı hizmet tüm dünyada tanınır hale geldi.
Eski trenler geri dönüştürülüyor
Ulusal demiryolu şirketi SNCF, Fransa’daki yataklı hizmetinin kapasitesini artırmak amacıyla hurdalığa gönderilmeyi bekleyen 100 treni yeni kapalı yataklı trenlere dönüştürdü. Ülkenin güneyindeki tarihi Perigeaux istasyonu yakınındaki Charentes Périgord teknik merkezi, geri dönüşüm hedefinin yarısını şimdiden tamamladı.
Perigeaux’daki merkezin müdürü Mathieu Michaud, “En büyük zorluk, 2021’in sonunda planlandığı gibi hizmete başlamak için işi zamanında bitirmek” diyor.
Filo bakımında parça kullanmak için arabaların çoğu söküldü. Stok müdürü Julien Polito, birçoğunun hasar gördüğünü, çöktüğünü ve onarılamayacağını söyledi. “Bunlar filoda ticari kullanıma uygun olmayan hasarlı vagonlar, dolayısıyla tekrar hizmete sokmadan önce çok ciddi çalışmalarla belli bir standarda getirmeye çalışıyoruz” diye açıklıyor.
Trenlerin dış cephesi, elektriği, tuvaleti, interneti, aydınlatması, yatakları, koltukları kısacası her köşesi elden geçiriliyor.
Polito, bir vagonun oturmalı vagona dönüştürülmesinin 2500-3000 saat, yataklı vagona dönüştürülmesinin ise yaklaşık 4 bin saat çalışma gerektirdiğini belirtiyor.
Fransa gece uçuşlarına yeniden başlıyor
Yüksek bakım maliyetleri nedeniyle Fransız hükümeti 2017 yılında gece treni yolculuğunu neredeyse tamamen askıya aldı; yalnızca başkenti Alpler’deki Briançon’a ve Pireneler’deki Cerbere’ye bağlayan trenler hizmette kaldı.
Ancak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yönetimi 2021’de tavrını değiştirerek demiryollarına yapılan 5,3 milyar Euro’luk yatırımın bir parçası olarak gece seferlerinin yeniden başlatılacağını duyurdu.
Fransa Ulaştırma Bakanı Jean-Baptiste Djebbari, Ocak ayında gece trenlerinin sayısının 2030 yılına kadar bir düzineye ulaşmasını umduğunu söyledi. Bu bağlamda, İtalya sınırına doğru ilerleyen Paris-Nice seferinin ardından Paris-Nice seferinin de devam etmesi bekleniyor. Tarbes, İspanya sınırına doğru yola çıktı.
Gelecekte, kapalı yataklı trenlerle gece yolculuğunun ülkenin bölgesel başkentlerine ve Avrupa’nın diğer şehirlerine yaygınlaştırılması amaçlanıyor.