Magarsus Antik Kenti’ndeki tiyatronun restorasyonu başlıyor

Yaklaşık 10 bin kişi kapasiteli ve M.Ö. 7. yüzyılda kurulduğu sanılan antik kentin tiyatrosu, restorasyonun ardından kentteki kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapacak.

Magarsus Antik KentiKültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi koordinasyonunda Cumhurbaşkanlığı kararıyla 2 yıl önce yeniden başlatılan kazılar, geçen yıl tamamlandı.

Antik Makedon kralı Büyük İskender’in M.Ö. 333 yılındaki İssos Savaşı öncesinde kurban kestiği Athena Magarsias Tapınağı’nın geçtiğimiz sezon yeri belirlenen antik kentin tiyatro bölümünde bu yıl restorasyon çalışmaları başlayacak.

Kazı sorumlusu Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Doç. Fatih Erhan, 2013 yılında başlayan tiyatro kazılarının 2018-2021 döneminde 4 sezon boyunca Kovid-19 süreci ve diğer sebeplerden dolayı istenildiği gibi gitmediğini anlattı.

Bölgedeki kazı çalışmalarının olumsuzluklara rağmen 6 sezon sürdüğünü ve geçen yıl tamamlandığını belirten Erhan, bu süreçte tiyatronun restorasyon projesinin hazırlandığını söyledi.

Son dönemde yapılan kazılarda ortaya çıkan parçaların restorasyon projesine eklendiğini anlatan Erhan, şöyle konuştu: “Öncelikle çizimdeki eksikleri tamamladıktan sonra hızlı bir şekilde taşın restorasyonuna geçeceğiz. Acele edin çünkü çok büyük bir antik kent, özellikle Helenistik dönemden kalma anıtsal bir yapıyla başladık.” “Kazı sırasındaki en büyük sorun, keşfedilmesi durumunda oksijenle temasından dolayı bozulabilmesidir, bu nedenle taşın acilen restorasyonu/konservasyonuna ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.

Antik Magarso kentinin tiyatrosunun restorasyonu başlıyor - 2

“BURADA KÜLTÜREL ETKİNLİKLER YAPILABİLİR”

Mevcut tiyatroda hem taşının kırılganlığı hem de temel bloklarına kadar taşların kaldırılması nedeniyle ciddi hasar oluştuğunu belirten Erhan, tiyatronun restorasyonunun kazanılan tecrübe ve teknik personel ile 2019 yılında gerçekleştirileceğini belirtti. Özellikle son yirmi yılda restorasyon sektörü.

Tiyatronun restorasyonunun ardından şehre büyük katkı sağlayacağına inandığını belirten Erhan, şöyle konuştu:

“Burada Bakanlığımızın uygun göreceği kültürel etkinlikler düzenleyebiliriz. Özellikle Portakal Çiçeği Karnavalı veya diğer festivaller kapsamında konserler düzenlendiğini düşünürsek tiyatronun bu etkinliklere ayrı bir ivme kazandıracağını ve bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz. “

NTV’yi sosyal medyada takip edin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir