Muradiye Camii’nin çinileri ve kalem işleri orijinalliğini korumaktadır.

Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Fuat Baysal, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 4. Edirne Araştırmaları Sempozyumu’nda “Edirne Muradiye Camii ve Süsleme Üslubu” konulu sunum yaptı.

Baysal, caminin çinileri ve kalem işi eserleriyle dikkat çektiğini, farklı tekniklerle yapılmış göz alıcı süslemelerin bulunduğunu ifade ederek, Muradiye Camisi’nin erken dönem Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olduğuna dikkat çekti. Caminin yapıldığı döneme ait özgün motifler günümüze kadar gelmiştir.

Muradiye Camisi’nin iç ve dış yapısıyla ihtişamını koruduğunu belirten Baysal, şöyle konuştu:

“Cami, kaliteli çinileri ve ilginç kalem işi işlemeleriyle dikkat çeken bir yapıya sahiptir. Caminin çinili mihrabı, Osmanlı süsleme sanatında Bursa Yeşil Cami’den sonra en süslü ve ikinci büyük çinili mihrabıdır. Renkli mine tekniği ile yapılmış rölyef levha ve çinilerin kompozisyonunu oluşturan desenler dönemi anımsatmaktadır. Yapının en önemli özelliği, 15. yüzyıldan kalma özgün kalem işi örneklerin yer almasıdır. Zamanla sıva altında kaybolan eser, ilk olarak 1930 yılında Hakkı Ayverdi tarafından eyvanın kemerinde bulunmuştur. “Bu örnek yardımıyla 1953-1960 yılları arasında yapılan onarımlar sonrasında ortaya çıkarılmıştır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir