Restorasyon çalışmaları devam eden tarihi caminin çalınan çinileri 20 yıl sonra bulundu

Merkez Sur ilçesinin Ali Paşa Mahallesi’nde yer alan ve Osmanlı döneminde Diyarbakır Valisi Hadım Ali Paşa tarafından 1534-1537 yıllarında yaptırılan cami, tarihi geçmişi ve mimari yapısıyla şehrin simge eserleri arasında yer alıyor.

Tarihi cami, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremde hasar gördü. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan ve koruma altına alınan camide başlatılan restorasyon çalışmaları, bilim kurulunun gözetiminde yürütülüyor. . Restorasyon çalışmaları devam ederken, 2004 yılında caminin iç duvarlarından çalınan ve İstanbul’da ele geçirilen 136 adet çini, Diyarbakır’a getirildi.

Konservasyon çalışmalarının ardından restorasyon çalışmaları ile birlikte çiniler de camideki orijinal yerlerine taşınacak. Bu yıl sonuna kadar planlanan çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte ecdadımızın mirası olan cami yeniden ibadete açılacak.

“BİR HAZİNEYİ YENİDEN ELE GETİRMEK DEMEKTİR”

Diyarbakır Vakfı Bölge Müdürü Hakan Demir, AA muhabirine, Osmanlı döneminin özgün örneklerinden biri olan caminin Mimar Sinan eseri olarak da bilindiğini söyledi.

Kahramanmaraş merkezli depremde caminin hasar gördüğünü belirten Demir, hasarın onarılması ve binanın orijinal unsurlarına kavuşturulması için başlatılan çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Restorasyonun çeşitli üniversitelerden uzmanlardan oluşan bilim kurulunun denetiminde devam ettiğini belirten Demir, hedefin bu yıl sonuna kadar çalışmayı bitirmek olduğunu söyledi.

Tarihi caminin iç duvarlarında 2004 yılında 136 çini çalındığını ve bir kısmının hasar gördüğünü belirten Demir, şöyle konuştu: “İstanbul’da ele geçirilen 136 çini, Bakanlığımızın titiz çalışmaları sonucunda camimize geri getirildi. Genel Müdürlüğümüzce kartlar uzman ekiplerimiz tarafından saklanmaktadır. Bu kartların iadesi basit bir tamamlama olarak görülmemelidir. Bu aynı zamanda tarihi ve kültürel bütünlüğün yeniden inşası ve geleneksel bir hazinenin yeniden ele geçirilmesi anlamına da geliyor” dedi.

“Deprem riskine karşı statik güçlendirmeyi başardık”

Demir, bu çalışmalarla gelecekle sağlam bir köprü kurulduğunu, geçmişin izlerini günümüze taşıdığını belirtti.

Camide ve çinilerde yürütülen çalışmaların büyük bir titizlikle yürütüldüğünü vurgulayan Demir, şöyle konuştu: “Yapıya yapılan tüm niteliksiz eklentiler kaldırıldı ve olası deprem riskine karşı statik takviyeler yaptık. Mihrabın üzerindeki boya katmanları ile algılanması neredeyse imkansız hale gelmiş, ortaya çıkarılmış, dönemin nadide örnekleri olan kepenkler ve revzenler (sanatsal vitray pencereler) onarılarak hasar giderilmiştir.

Demir, tarihi camide gerçekleştirilen restorasyonun bugüne kadar anıtta yapılan en kapsamlı çalışma olduğunu vurgulayarak, ecdadımızın emanetlerini tüm ihtişamıyla geleceğe taşıma hedefiyle çalışma yürüttüklerini söyledi. dayanıklılık.

Tarihi binanın çevresinde çevre düzenlemesi yapıldığını anlatan Demir, çinilerin yerine geri getirilmesi ve binanın restorasyonuna destek ve katkı sağlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve emeği geçen herkese teşekkür etti. , şehrin değerlerini koruyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir